Avocatul procurorului Horodniceanu se plânge că nu au fost garanţii de imparţialitate în ancheta care-i vizează clientul

joi, 28 septembrie 2023, 01:50
2 MIN
 Avocatul procurorului Horodniceanu se plânge că nu au fost garanţii de imparţialitate în ancheta care-i vizează clientul

Acțiunea disciplinară împotriva procurorului Daniel Horodniceanu (FOTO DREAPTA) se prelungește. Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii s-a întrunit ieri pentru un nou termen de judecată. Horodniceanu, vicepreședinte al CSM, este acuzat de folosirea funcției pentru a-și rezolva o problemă personală și de încălcarea interdicțiilor impuse de Statutul procurorilor.

Ședința de ieri a fost dedicată analizării excepțiilor procedurale invocate de apărare. „Sunt patru excepții invocate de noi. În esență, este vorba despre încălcarea dreptului la apărare în faza de cercetare disciplinară și de faptul că nu au fost asigurate garanțiile de imparțialitate a anchetatorilor”, a rezumat avocatul Daniel Țicău (FOTO STANGA), reprezentantul legal al lui Horodniceanu. Pronunțarea asupra excepțiilor invocate de Țicău urmează să aibă loc pe 4 octombrie.

În urmă cu trei luni, Horodniceanu a fost oprit în trafic de un echipaj de poliție, reproșându-i-se că ar fi circulat cu o viteză peste cea maximă permisă pe acel tronson de drum și că nu ar fi semnalizat intenția de a efectua o depășire. Reacția procurorului a fost dură, reproșându-le polițiștilor că nu-l cunosc și avertizându-i că va discuta cu șeful Inspectoratului Poliției Județene. Ulterior, Horodniceanu a acuzat că poliștii l-ar fi provocat, întregul episod fiind „o scenetă bine pusă la punct”. Acest fapt a dus la declanșarea acțiunii disciplinare împotriva sa.

Dacă procurorul va fi găsit vinovat de încălcarea statutului profesiei, el va putea fi sancționat cu avertisment, diminuarea indemnizației de încadrare cu până la 25% pe o perioadă de până la un an, mutarea disciplinară pentru o perioadă de până la trei ani, retrogradarea în grad, suspendarea din funcție timp de până la 6 luni și excluderea din magistratură.

Comentarii