Azi, zi decisivă pentru procurorul Horodniceanu: va afla rezultatul cercetării disciplinare după episodul penibil cu poliţiştii rurali. Şase variante!

miercuri, 13 septembrie 2023, 01:50
2 MIN
 Azi, zi decisivă pentru procurorul Horodniceanu: va afla rezultatul cercetării disciplinare după episodul penibil cu poliţiştii rurali. Şase variante!

Procurorul Daniel Horodniceanu va afla astăzi rezultatul cercetării disciplinare efectuate în privinţa lui de către Inspecţia Judiciară. Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii se va întruni astăzi, singurul punct de pe ordinea de zi fiind reprezentat de cazul Horodniceanu.

Fost procuror şef al DIICOT şi actual vicepreşedinte al CSM, Daniel Horodniceanu este acuzat de două încălcări ale Statutului judecătorilor şi procurorilor.

În iunie, Horodniceanu a fost oprit în trafic de un echipaj de poliţie, reproşându-i-se că ar fi circulat cu o viteză peste cea maximă permisă pe acel tronson de drum şi că nu ar fi semnalizat intenţia de a efectua o depăşire. Reacţia procurorului a fost dură, reproşându-le poliţiştilor că nu-l cunosc şi avertizându-i că va discuta cu şeful Inspectoratului Poliţiei Judeţene. Ulterior, Horodniceanu a acuzat că poliştii l-ar fi provocat, întregul episod fiind „o scenetă bine pusă la punct”.

Inspecţia Judiciară s-a autosesizat, apreciind că tonul „superior, ridicat” şi „atitudinea agresivă, intimidantă” a lui Horodniceanu a încălcat interdicţiile impuse de Statutul procurorilor, iar afirmarea repetată a calităţii sale de procuror şi ameninţarea „cu repercusiuni ulterioare, sugerând că ar avea relaţii sau influenţă” reprezintă un caz de folosire a funcţiei pentru a-şi rezolva o problemă personală.

Conform legii, sancţiunile ce pot fi aplicate unui procuror pentru încălcarea statutului profesiei sunt, în ordine, avertismentul, diminuarea indemnizaţiei de încadrare cu până la 25% pe o perioadă de până la un an, mutarea disciplinară pentru o perioadă de până la trei ani, retrogradarea în grad, suspendarea din funcţie timp de până la 6 luni şi excluderea din magistratură.

Comentarii