„Statul paralel“ oferă consultaţii la Iaşi

Băieții cu ochi albaștri s-au privatizat la Iași. Vă promit că o să dați lovitura în afaceri

joi, 30 august 2018, 02:02
4 MIN
 Băieții cu ochi albaștri s-au privatizat la Iași. Vă promit că o să dați lovitura în afaceri

Doi foşti colonei care au condus SRI Iaşi oferă consultanţă pentru oamenii de afaceri. La proiect a „cuplat“ şi chestorul Ioan Scripniciuc, fostul şef al Poliţiei ieşene.

Doi colonei din SRI Iaşi şi-au înfiinţat o firmă prin care oferă consultanţă în domeniul informaţiilor. În prim plan s-a plasat fostul şef adjunct al SRI Iaşi Cristian Obreja, care a înfiinţat firma Stabris SRL împreună cu o altă persoană, Gabriel Cucuteanu. La acest proiect „s-au lipit“ şi fostul şef al SRI Iaşi, Radu Voroneanu Popa, cât şi chestorul Ioan Scripniciuc, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Iaşi. De subliniat este faptul că Obreja, Voroneanu şi Scripniciuc s-au pensionat şi au ieşit din sistem, ultimul în cursul anului trecut.

Cu ce se ocupă cei doi colonei care au lucrat în Serviciul Român de Informaţii? Dacă sunteţi un om de afaceri şi doriţi să aflaţi in­formaţii „sensibile“ despre terţi, puteţi apela la foştii ofiţeri din SRI. Ne explică pe larg chiar pe prima pagină a site-ului compa­niei.

„Dacă sunteţi managerul u­nei companii, vă recomandăm să evitaţi luarea unor decizii stra­te­gice, cum ar fi asocierea cu gru­puri de investitori sau fonduri de investiţii străine, negocieri de preluare a afacerii dumneavoastră de către acestea, extinderea în alte zone ale lumii, fără a be­neficia de maximum de cunoaş­tere. În reţeaua globală de informaţii ar putea exista date pre­ţioase despre concurenţi sau po­tenţiali parteneri, apărute când­va, undeva în lume. Clienţii noş­tri primesc un raport de intelligence concurenţial, uşor de parcurs şi de înţeles, foarte util în susţinerea unor decizii strategice. Eventualele informaţii su­pli­mentare pot fi ulterior fur­nizate de către analiştii Stabris, inclusiv în cadrul unor întâlniri directe cu beneficiarii. Având în vedere specificul activităţii Sta­bris, una dintre caracteristicile importante caracteristici importante ale relaţionării cu clienţii este asigurarea confidenţialităţii interesului acestora pentru aspecte privind mediul concurenţial“, se arată în descrierea activităţii firmei fostului adjunct al SRI Iaşi.

De asemenea, firma s-a axat imediat pe activitatea de formare în ceea ce priveşte protecţia datelor cu caracter perso­nal. Pentru a lucra cu date de acest fel, noile prevederi legale care au intrat în vigoare de la 25 mai 2018 obligă la efectuarea unor cursuri recunoscute de către stat. De asemenea, firma Stabris mai perfecţionează persoane pentru a fi manageri de Securitate.

25 de ani în SRI

În privinţa celor doi colonei SRI, aceştia au lucrat o viaţă în sistemul informaţiilor. Înainte de a se pensiona în anul 2016, Cristian Obreja a ocupat funcţia de şef adjunct al SRI Iaşi, în aceeaşi periodă în care a fost şef „plin“, Radu Voroneanu Popa. Înainte de a fi pus ajunct la Iaşi, Obreja a fost şef al SRI Vaslui, unde a „tulburat“ un pic apele, fiind la un moment dat confruntat cu o revoltă a subordonaţilor care au scris un manifest împotriva acestuia. De asemenea, acesta a fost şi şef al corpului de control al directorului al SRI.

„Cristian Obreja are o experienţă de 25 de ani în domeniul intelligence şi este membru al Strategic and Competitive In­tel­li­gence Profes­sionals. Coor­donează departamentul de ana­liză a concurenţei. Radu Voro­neanu este specialist cu o experienţă de 25 de ani în domeniul intelligence şi mana­gement al securităţii. Coor­donează De­partamentul de consultanţă în şi formare profesio­nală. În cei peste 20 de ani de activitate în domeniul intelligence-ului, specialiştii Stabris au acumulat cunoştinţe aprofundate în domeniul obţinerii informaţiilor concurenţiale din surse cu acces nerestricţionat, site-uri, publicaţii, baze de date, social media, şi al analizei, respectiv valori­ficării acestora. Experienţa echi­pei se regăseşte în calitatea activitţăilor derulate la nivelul Stabris, evidenţiată cel mai bine de utilitatea ra­poar­telor de intelligence concu­renţial transmise clienţilor“, este explicat pe site-ul firmei Stabris.

Jurnaliştii „Zia­rului de Iaşi“ au încercat să intre în legătură cu acesta de mai multe ori, însă nu a fost de găsit.

În pri­vinţa lui Radu Voroneanu Popa, fostul şef al SRI Iaşi, acesta s-a pensionat în de­cembrie 2016, în urma unei cereri. Înainte de a reveni „aca­să“, la SRI Iaşi, acesta a lucrat o periodă la SRI Braşov. Acesta este născut în anul 1963 şi este licenţiat în istorie şi filozofie.

Chestorul Ioan Scripniciuc, fostul şef al IPJ Iaşi s-a pensionat anul trecut. Acesta predă elevilor cursul pentru obţinerea diplomei de „ofiţer protecţie date cu caracter personal“.

„Mă implic în mai multe activităţi, chiar dacă am ieşit la pensie. Este o provocare pentru mine“, ne-a spus ieri chestorul Ioan Scripniciuc.

Comentarii