Bărbat judecat la Iaşi, pentru a fi trimis forţat în Ucraina, la închisoare

joi, 10 martie 2022, 02:57
1 MIN
 Bărbat judecat la Iaşi, pentru a fi trimis forţat în Ucraina, la închisoare

În plin război, justiţia ucraineană merge mai departe. Un moldovean cu dublă cetăţenie este căutat de autorităţile din ţara vecină pentru executarea unei pedepse cu închisoare.

Sergiu Cebotaru a fost condamnat în 2016 de magistraţii Judecătoriei Mohyliv-Podilsky din regiunea Vinniţa la 5 ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de contrabandă. La sfârşitul lunii ianuarie, Cebotaru a fost reţinut la Vaslui, Curtea de Apel ieşeană dispunând arestarea în vederea extrădării. Procedurile însă s-au prelungit, fiind contestate şi de Cebotaru.

Curtea de Apel s-a pronunţat în cele din urmă asupra solicitării autorităţilor ucrainene pe 23 februarie, cu doar o zi înaintea invadării ţării vecine de către armata rusă. Starea de război sau de asediu a ţării spre care se face extrădarea nu este prevăzută de legea privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală în rândul motivelor obligatorii sau opţionale de refuz a extrădării, ceea ce înseamnă că Cebotaru poate fi trimis în Vinniţa pentru a-şi ispăşi pedeapsa.

Singura şansă a moldoveanului o reprezintă eventuala anulare a deciziei Curţii de Apel de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Instanţa supremă a luat în discuţie dosarul ieri.

Comentarii