Brazilia: Cel puțin 25 de persoane, ucise de o furtună extremă care a lovit după valul de căldură cu temperaturi resimțite de peste 60 de grade

luni, 25 martie 2024, 09:40
2 MIN
 Brazilia: Cel puțin 25 de persoane, ucise de o furtună extremă care a lovit după valul de căldură cu temperaturi resimțite de peste 60 de grade

​Fenomenele meteo extreme au lovit începând de vineri sud-estul Braziliei, în special statele Espirito Santo și Rio de Janeiro. Furtunile violente însoțite de ploi abundente au dus la moartea a cel puțin 25 de persoane, potrivit AFP.

Furtuna a venit la scurt timp după un val extrem de căldură care a făcut ca temperatura resimțită în Rio de Janeiro să ajungă la 62,3 grade Celsius, pe 17 martie.

După valul de căldură, un front rece a dus furtuni în marte parte din teritoriul statului sud-american.

În Mimoso do Sul, un oraş cu o populaţie de aproximativ 25.000 de locuitori, cel puţin 15 persoane au murit din cauza inundaţiilor, potrivit unui bilanţ oficial care ar putea creşte în continuare.

Imagini filmate sâmbătă în Mimoso de Sul arată cartiere întregi sub ape, fiind vizibile doar acoperișurile caselor.

Alte 8 persoane și-au pierdut viața viața în statul Rio de Janeiro. Cele mai multe victime au fost înregistrate în urma unei alunecări de teren într-o regiune turistică. Patru persoane au murit în urma prăbuşirii unei case şi a unei clădiri mici în Petrópolis, un oraş turistic situat la aproximativ 70 de kilometri de capitala statului.

Alte două decese au fost raportate în Apiaca, în statul Espirito Santo, ceea ce duce bilanțul total la nivel național la cel puțin 25 de decese.

Şcolile publice au fost transformate în adăposturi, potrivit unui comitet de urgenţă înfiinţat de guvernul local şi de salvatori.

Rafale puternice de vânt şi ploi abundente au lovit, de asemenea, coasta din apropierea oraşului São Paulo, unde doi copii au fost răniţi şi spitalizaţi vineri.

Președintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a subliniat că astfel de tragedii „se intensifică odată cu schimbările climatice”.

Brazilia se confruntă cu dezastre naturale repetate puse pe seama efectelor schimbărilor climatice. Peste 230 de persoane au murit la Petropolis în 2022, în urma unor ploi abundente.

News.ro

Comentarii