Cancerul de col uterin la Iaşi: o femeie din 20 primeşte vestea terifiantă la analizele de rutină

miercuri, 02 mai 2018, 01:58
2 MIN
 Cancerul de col uterin la Iaşi: o femeie din 20 primeşte vestea terifiantă la analizele de rutină

Cum s-au cheltuit cei 3,7 milioane de lei alocaţi de Ministerul Sănătăţii Iaşului pentru programele naţionale de sănătate? Unde s-au dus cei mai mulţi bani?

Ministerul Sănătăţii a alocat ju­deţului Iaşi, anul trecut, 3,7 milioane de lei pentru derularea programelor naţionale de sănătate. Potrivit raportului compartimentului de asistenţă me­dicală şi programe de la Direcţia de Sănătate Publică din Iaşi (DSP), fi­nanţarea a fost alocată lunar, pe baza cererilor justificate şi în limita bugetului aprobat.

Astfel, prin Programul naţional de depistare precoce activă a cancerului de col uterin, în primele trei trimestre ale anului 2017 au fost testate 553 femei cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, în 24 de cazuri fiind depistate leziuni intraepiteliale sau malignitate.

Prin Programul naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule, în primele trei trimestre ale anului trecut s-au efectuat 15 transplanturi renale, cinci procedure medicale de transplant os-tendon, 18 diagnosticări de morţi cerebrale, 20 de testări virusologice şi imunologice la donatori vii, 42 testări virusologice şi imunologice la receptori şi 1.760 de consultaţii de evaluare periodică a pacienţilor transplantaţi.

„Ca urmare a activitaţilor specifice Subprogramului de fertilizare in vitro şi embriotransfer, au rezultat 23 de sarcini în cursul primelor trei trimestre ale anului 2017, repre­zentând o rată de succes de 43,4%. Indicatorii fizici realizaţi au valori procentuale cuprinse între 55,3% – 120% din valorile previzionate, ceea ce demonstrează utilitatea intervenţiilor din cadrul programului“, se arată în ra­portul citat.

Conform acestuia, în primele trei trimestre ale anului 2017, numărul de beneficiare ale programului de depistare precoce activă a cancerului de col uterin a fost mai mic decât cel previzionat, înregistrându-se o scădere a adresabilităţii populaţiei eligibile pentru activităţile specifice acestui program.

Din ianuarie în septembrie 2017, Programul naţional de sănătate a femeii şi copilului a avut, la Iaşi, un număr de 55.645 de beneficiari. Pentru aceştia s-au realizat diferite examene şi evaluări, printre care screening la naştere pentru feni­lcetonurie şi hipotiroidism congenital, deficientele de auz la nou-născut, retinopatie de prematuritate, astm bronşic, hepatită cronică, mucoviscidoza.

Potrivit DSP, punctele slabe identificate în cursul anului în implementarea programelor au legătură cu finanţarea insuficientă şi cadrul legislativ neclar în unele situaţii.

„Alocarea unor sume insuficiente a provocat disfuncţionalităţi în derularea unor acti­vităţi specifice din cadrul programelor şi subprogramelor de sănătate, iar în­târzierea finanţării efective a programelor naţionale de sănătate a antrenat întârzierea procedurilor de achiziţie publică şi finalizarea acestora. Nepre­cizarea clară a cheltuielilor eligibile din cadrul fiecarui subprogram de sănătate a dus, în unele cazuri, la interpretări diferite ale coordonatorilor din cadrul unităţilor sanitare şi ale coordonatorilor tehnici“, au mai consemnat repre­zentanţii DSP.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii