Când vom putea ieşi din case? Avem nevoie urgent de informaţii reale!

vineri, 10 aprilie 2020, 01:50
4 MIN
 Când vom putea ieşi din case? Avem nevoie urgent de informaţii reale!

Ce va urma peste o lună, peste două, peste trei… Tăcere. Aşteptăm să se aplatizeze curba! Dar dacă curba nu se va aplatiza peste o lună sau peste două? Vom fi nevoiţi să stăm tot în case?

Anunţul cancelariilor europene că se gândesc serios ca, după Paştele catolic, o parte din economie să fie repornită a aprins o speranţă şi în rândul românilor. S-a discutat intens pe această temă pe toate canalele posibile. Imaginaţia a început să lucreze şi se pare că semnalele l-au speriat pe preşedinte, care miercuri la prânz a ţinut să le spună oamenilor că încă nu a sosit momentul să ne părăsim casele şi să ieşem la „plimbare”. „Avem în continuare două sărbători pascale. Acum, duminică, este Învierea Domnului pentru creştinii catolici, evanghelici, unitarieni, iar în cealaltă duminică, pentru creştinii ortodocşi, pentru greco-catolici, pentru alţii. Eu, personal, voi sărbători Învierea Domnului, acum, duminică şi pot să vă spun ce o să fac eu. O să stau acasă, împreună cu soţia mea, Carmen. Vom fi numai noi doi. Nu vom merge la biserică, nu vom merge să luăm Lumină, nu vom invita pe nimeni la masă, nu vom merge la nimeni la masă. Vom fi acasă, vom urmări Liturghia la televizor, vom aprinde o lumânare în casă şi ne vom ruga. Asta mă aştept, dragi români, să faceţi cu toţii”, a transmis Iohannis. Din mesajul său şi din ton se înţelege clar că şeful statului este îngrijorat pentru ce se va întâmpla în perioada imediat următoare. De asemenea, se înţelege că nu este încă momentul să relaxăm condiţiile de acum.

Totuşi, Guvernul ar trebui să se preocupe serios de această temă. Deja pe masa Executivului ar trebui să fie puse măsurile pentru perioada imediat următoare şi ar trebui comunicate de îndată românilor. Chiar şi sub formă de scenariu. Este nevoie de o minimă predictibilitate. Acum nu ştim nimic! Ne trezim, mâncăm, ne uităm la TV şi aşteptăm seara ca să ne culcăm din nou. Aaaa, şi ne facem gânduri în privinţa şomajul tehnic. Va veni sau nu va veni? În rest… nimic. Ce va urma peste o lună, peste două, peste trei… Tăcere. Aşteptăm să se aplatizeze curba! Dar dacă curba nu se va aplatiza peste o lună sau peste două? Vom fi nevoiţi să stăm tot în case? Dacă nu se va găsi un vaccin, într-un termen rezonabil, pentru coronavirus, ce vom face? În cazul HIV, tot un virus, nu s-a găsit nici acum un vaccin, este în continuare activ şi face foarte multe victime în continuare (n.r. – din 1980 şi până astăzi a răpus 32 de millioane de persoane – o medie de 800.000 pe an). Este adevărat că acum tratamentele pentru HIV sunt foarte eficiente şi o persoană infectată trăieşte aproape cât o persoană care nu este pozitivă. Totuşi putem imagina o situaţie în care cercetătorii eşuează în găsirea unui vaccin sau a unui tratament eficient. Este absolut rezonabil să ajungem în această situaţie! De aceea este de preferat ca Guvernul României să preia iniţiativa şi să creeze o serie de predicţii, fie ele şi rele.

Este necesar apoi să fie organizată o dezbatere reală în privinţa momentului în care economia va fi deblocată. Ca să ne obişnuim, măsurile care vor fi luate pe viitor trebuie anunţate înainte. De exemplu, s-ar putea să fim nevoiţi să purtăm măşti în momentul în care vom ieşi din case sau măsurile de distanţare socială să fie păstrate foarte mult timp. Pentru toate aceste aspecte este necesar ca populaţia să ştie, să fie informată, altfel ne vom trezi în haos. Unii vor purta măşti, alţii nu, alţii le vor purta incorect. De aceea este absolut necesar să avem informaţii concrete, informaţii folositoare, altfel fustrările se vor acumula şi oamenii vor considera că sunt ţinuţi închişi degeaba. Mai mult, o serie de teorii ale conspiraţiei alimentează deja această teză, iar prin noianul de fake-news-uri grosolane, unele par chiar decente.

Nu în ultimul rând trebuie purtată o discuţie ceva mai aplicată asupra mediului de afaceri. Este nevoie ca antreprenorii, angajaţii, acţionarii, salariaţii de la stat şi alte persoane sau structuri direct interesante să ştie la ce să se aştepte. O analiză cinstită ar trebuie să spună celor interesaţi la ce ce va urma: „Domnule, astea sunt resursele, pe astea ne bazăm!”. Altfel vor apare tot felul de teorii şi tot felul de profitori, iar haosul va fi la ordinea zilei. Disoluţia statului sau şubrezirea lui nu vor mai fi în acest caz o poveste din trecut, ci poate deveni un scenariu care să se desfăşoare sub ochii noştri.

Guvernul trebuie să fie responsabil, nu poate să lase mesaje de genul „Testaţi oamenii şi reporniţi economia”, distribuite la greu de PSD pe reţelele sociale, să crească şi să producă frustrări în rândul oamenilor nevoiţi să stea acum în case. Nu este vorba doar despre alegeri şi partide este vorba şi despre faptul că fraza de mai sus este un „măr otrăvit cu coronavirus” şi poate produce efecte majore în lipsa unor informaţii corecte.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii