Care este limbajul iubirii copilului tău?

duminică, 07 martie 2021, 11:26
3 MIN
 Care este limbajul iubirii copilului tău?

Deși părinții par că au aceleași nemulțumiri la adresa celor mici (nu ascultă, țipă, se răzvrătesc), copiii sunt foarte diferiţi şi, de cele mai multe ori, varii contexte conflictogene ar putea fi evitate dacă am identifica în mod corespunzător limbajul iubirii şi cel al apropierii care ne sunt transmise chiar de către ei.

Iată care sunt cele cinci nevoi şi cum putem să venim noi, ca părinţi, în întâmpinarea acestora:

Atingerea: copilul care preferă acest tip de limbaj va avea nevoie să fie luat în braţe, mângâiat,  chiar şi atunci când poate se află în plin tantrum. Tipul de joacă preferat va fi cel ce include contactul fizic, iar somnul liniştitor este reprezentat de prezenţa părinţilor lângă el. Dacă v-aţi dat seama că al vostru copilaş face parte din această categorie, vă recomand să răspundeţi din plin nevoilor în orice moment al său, indiferent de starea pe care o are: furia, supărarea pot fi considerabil diminuate, iar emoţiile pozitive amplificate prin îmbrăţişări, ţinut de mână sau mulţi pupici.

Cuvintele: copilul care preferă acest tip de limbaj are nevoie permanentă de încurajări, laude, aprecieri şi se simte motivat ori de câte ori primeşte feedback-uri pozitive de la cei importanţi pentru el. Faceţi acest lucru şi în faţa altor persoane pentru a-l ajuta să se simtă încrezător, valoros şi important. Puteţi, de asemenea, să-i oferiţi mici surprize zilnic: bileţele de încurajare puse în penar, pe care le va găsi la şcoală şi care îl vor ajuta să se mobilizeze într+o situaţie care îi părea dificilă sau faţă de care experimenta emoţii intense.

Timpul de calitate: copilul care preferă acest tip de limbaj nu are nevoie de cantitate, ci de calitate. Majoritatea părinţilor din ziua de astăzi sunt extrem de ocupaţi cu job-ul şi îşi doresc să asigure pentru cel mic o educaţie de calitate şi o viaţă decentă. Este greşit să spunem că nu le pasă de copii sau că nu le acordă suficientă afecţiune. Sigur că timpurile s-au schimbat şi nesiguranţa zilei de mâine îi face pe părinţi să acţioneze cu mai multă implicare în ceea ce ar însemna căştigurile materiale. Veţi spune poate că timpul nu se mai întoarce şi că se pierd momente importante, iar copiii cresc şi vom avea regrete. Dacă nu mizăm pe gândirea catastrofizantă, putem să desluşim în toată situaţia aceasta un fapt concret: timpul pe care îl petrecem alături de ei nu poate fi recuperat, dar poate fi memorabil! Mâncaţi împreună, faceţi curăţenie împreună, pregătiţi activităţi doar pentru copil la care să participaţi intrând în lumea lui, citiţi, plimbaţi-vă. Orice tip de activitate, oricât de banală vi se pare, dacă este făcută cu drag şi doar pentru el, e suficientă.

Cadourile: copilul care preferă acest tip de limbaj nu îşi doreşte neapărat lucruri materiale, ci surprize pregătite special pentru el. Surprinde-l cu mesaje haioase atunci când este supărat, confecţionează-i o jucărie, fă-i un desen care să reprezinte cât de important este el pentru tine, ascunde dulciuri prin casă şi ajută-l să le găsească, dându-i indicii.

Serviciile sau favorurile: copilul care preferă acest tip de limbaj se bucură de participarea voastră la orice întreprinde el într-un anumit moment: faceţi temele împreună, mergeţi la un sport împreună, lăsaţi-l să vă ajute la treburile casnice pentru a înţelege principiul reciprocităţii.

„Întotdeauna să-ţi săruţi copiii de noapte bună chiar dacă deja dorm”. (Andrew Carnegie)

Comentarii