Cât va încasa în plus Chirica, din banii românilor, după ce va ieşi la pensie

duminică, 25 august 2019, 11:49
2 MIN
 Cât va încasa în plus Chirica, din banii românilor, după ce va ieşi la pensie

Ministerul Dezvoltării a elaborat şi supus dezbaterii publice un proiect privind metodologia care stabileşte ce indemnizaţii lunare vor avea, pe lângă pensie, actualii edili şi şefi ai consiliilor judeţene, scrie adevarul.ro.

Toate persoanele care, ulterior anului 1992, au deţinut cel puţin un mandat în funcţia de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte al Consiliilor judeţene au drept la o indemnizaţie lunară, calculată la nivelul a 0,4% din venitul lunar înmulţit cu numărul de luni de mandat, dar nu mai mult de 144 de luni (12 ani).

Asta prevede metodologia din proiectul de hotărâre privind procedura pentru punerea în aplicare a art. 210 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2010 privind Codul administrativ, cea care stabileşte ce indemnizaţii lunare vor avea, pe lângă pensie, actualii edili şi şefi ai consiliilor judeţene. Excepţie fac cei care au fost condamnaţi definitiv. Ca atare, Radu Mazăre, aflat deja în penitenciar, nu va beneficia de o astfel de „primă de pensie”.

Mihai Chirica, primar în Iaşi din luna mai 2015 (iniţial primar interimar şi apoi primar), a deţinut timp de 35 de luni şi funcţia de viceprimar.

În cazul acestuia, indemnizaţia se cumulează, luându-se în calcul ambele funcţii. Astfel, pentru un mandat ca primar, calculul este 48 de luni x 0,4% din venitul lunar, care este, potrivit declaraţiei sale de avere de 7.051 lei.

Rezultatul este de 1.353 lei pe lună. Luând în calcul indemnizaţia de viceprimar aflată în plată, care este de 11.198 lei/lună, înseamnă că pentru cele 35 de luni de mandat ar lua la pensie câte 1.568 lei. Astfel, venitul lunar suplimentar pensiei ar fi de 2.921 lei.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii