Cazul bebelușilor morți la Maternitatea Cuza în 2017. INML a trântit raportul medicului care dăduse vina pe părinții bebelușilor morți

marți, 10 august 2021, 09:37
2 MIN
 Cazul bebelușilor morți la Maternitatea Cuza în 2017. INML a trântit raportul medicului care dăduse vina pe părinții bebelușilor morți

INML a trântit raportul medicului care dăduse vina pe părinții bebelușilor morți la Iași, numindu-i „familii cu puține informații medicale”. 

Profesorul dr. Mircea Onofriescu concluzionase că moartea nou-născuților a fost cauzată de prematuritate și nu de infecția nosocomială, dar INML l-a contrazis.

De aproape patru ani, cazul morții a doi nou-născuți prematuri este cercetat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași. De două ori o instanță a dat termen-limită de încheiere a cercetărilor. Institutul Național de Medicină Legală (INML) Mina Minovici a infirmat recent expertiza medicilor legiști ieșeni, cea aflată până acum la dosar. Procurorii au fost cei care s-au îndreptat spre București, suspectând lipsa de obiectivitate a IML Iași. 

IML Iași numise în comisie un medic implicat în caz 

Pentru a întocmi primul raport, Institutul de Medicină Legală (IML) Iași apelase la opinia de specialitate a profesorului Mircea Onofriescu. Doctorul Onofriescu a fost medicul curant al unei paciente gravide, infectată și ea cu Klebsiella în același spital. Nici în cazul ei și nici în cel al copilului, personalul medical nu aplicase măsurile de izolare. În scurt timp, în aceeași secție au murit cei doi copii.

Citește și: Maternitatea ”Cuza”, pusă sub acuzare pentru ucidere din culpă. Au murit doi bebeluși cu infecție nosocomială

După ce a consultat expertiza de la Iași, INML București a solicitat refacerea expertizei prin desemnarea altor specialiști în comisia de analiză. 
Cum s-a ajuns aici? Chiar procurorii au sesizat subiectivitatea 

La baza deciziei au stat mai multe nereguli pe care și familia care a depus plângere penală în acest caz le-a reclamat public de-a lungul anilor.  O parte dintre acestea au fost sesizate inclusiv de procurori, care le-au adus în atenția Comisiei Superioare de la „Mina Minovici” – București. „Se observă din conținutul raportului de expertiză, opiniile de specialitate exprimate de mai mulți medici, printre care și cea a domnului prof. univ. dr. Mircea Onofriescu, medic curant al mamei S., opinie pe care organul de cercetare penală nu o poate lua în considerare”, le-au comunicat procurorii din Iași specialiștilor din cadrul Comisiei Superioare din cadrul INML Mina Minovici.

La prima expertiză, medicul Mircea Onofriescu a fost cel mai categoric în susținerea ipotezei că nou-născuții au murit din cauza comorbidităților, pe fondul prematurității.  Onofriescu a menționat în documentul de la IML că acuzele „sunt fără suport medical”  și vin din partea „unei familii cu puține informații medicale privind nașterea prematură”.

Continuarea, pe libertatea.ro

 

Comentarii