Ce spun specialiștii ieșeni despre jeleurile de la „fabrica de vise”. Riscurile pentru copii, pe termen lung

miercuri, 27 septembrie 2023, 01:50
3 MIN
 Ce spun specialiștii ieșeni despre jeleurile de la „fabrica de vise”. Riscurile pentru copii, pe termen lung

Doar un singur copil din Iaşi a ajuns, din informaţiile noastre, la spital pentru a cere ajutor după ce a consumat dulciuri cu droguri de la fabrica cercetată de procurorii DIICOT în dosarul „Fabrica de vise”. Medicii avertizează însă că nu e nevoie ca tinerii să ajungă de urgenţă la spital pentru a fi o problemă, ci pot apărea tulburări, dereglări şi probleme pe termen lung, care trebuie depistate la timp pentru a putea fi stopate.

„Ziarul de Iaşi” a coroborat documentele întocmite de procurori cu informaţiile obţinute de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi: a fost o singură adolescentă, de 15 ani, care a ajuns la mijlocul lunii iunie la spital acuzând faptul că se simte rău. Aceasta le-a spus medicilor şi, ulterior, procurorilor, că a mâncat jeleuri de la un magazin din Iaşi. Analizele de sânge efectuate au arătat prezenţa substanţei HHC, denumit şi „canabisul legal”, substanţa psihoactivă depistată în dulciurile ambalate la Iaşi la „Fabrica de vise”.

Conform informaţiilor obţinute de publicaţia noastră, cazul fetei nu a fost unul grav, aceasta fiind externată fără nicio sechelă şi fără să fi avut vreun efect secundar major. Însă medicii unităţii medicale atrag atenţia că mulţi copii care se expun acestor substanţe pot dezvolta probleme, în funcţie de cantităţile ingerate.

„Efectele adverse depind foarte mult şi acum vorbim în general: contează cantitatea ingerată, desigur, dar şi alimentele pe care le-ai consumat anterior. Absorbţia e mult mai rapidă atunci când stomacul este gol, când nu are alimente anterior ingerate. Este mai înceată când pacientul, copilul în cazul nostru, a mâncat anterior”, a declarat dr. Tamara Roşu, medic-şef UPU al Spitalului de Copii şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Pot fi afectate creierul, inima, chiar şi plămânii

Medicul atrage însă atenţia că, la adolescenţi, efectele secundare pot varia, în funcţie de momentul în care sunt consumate jeleurile sau dulciurile cu substanţe psihoactive. Spre exemplu, dacă e amestecat şi alcoolul, şi tutunul, împreună cu un astfel de consum, efectele pot veni în cascadă şi să apară situaţii în care trebuie intervenţie medicală de urgenţă. La fel, pot exista afectări mai mari în rândul copiilor care au boli cronice pe care le ţin sub control cu o medicaţie specifică: aceasta poate influenţa modul de absorbţie al drogurilor de către organism, dar şi gravitatea efectelor secundare.

„Dar unul dintre cele mai mari riscuri este să nu se ajungă la dependenţa de droguri şi să treacă la alte substanţe care sunt şi mai periculoase. Având în vederea vârsta generală a pacienţilor noştri, ne gândim şi la efectele pe termen lung: toate sistemele din organism, toate «aparatele», sunt în etape de evoluţie. Poate fi afectat creierul, pot apărea dificultăţi de gândire, de memorie, de concentrare. De ce nu, pot apărea şi boli pulmonare cronice – vedeţi cum şi cât se vapează, spre exemplu. Sunt şi alţi factori, încercăm, ca medici, să ne ţinem la curent în permanenţă, să nu fim în afara subiectului, chiar dacă nu avem pacienţi mulţi cu astfel de probleme”, a mai precizat dr. Tamara Roşu.

Aceasta a punctat şi faptul că unul dintre cele mai sensibile organe din acest punct de vedere este inima. La anumite toxine, pot apărea tulburări ale ritmului cardiac, iar acestea sunt cele care, de regulă, aduc pacienţii prima dată în urgenţe. Dar medicul spune că nu trebuie să uităm că un consum prelungit poate duce la efecte foarte nocive pe termen lung. „Asta chiar este o problemă şi va trebui să urmărim”, a conchis specialistul.

Comentarii