Cine sunt liberalii ieşeni care ar putea intra în Guvern? Cinci nume, pe lista extinsa

marți, 21 decembrie 2021, 02:50
2 MIN
 Cine sunt liberalii ieşeni care ar putea intra în Guvern? Cinci nume, pe lista extinsa

Potrivit unor surse din PNL Iaşi, au fost propuse cinci nume, dar rămâne de văzut dacă măcar două vor prinde poziţii de secretari de stat.

 

PNL Iaşi nu este de acord cu pierderea poziţiei de prefect şi a cerut, formal, renegocierea acestui post la Bucureşti. Amintim că, săptămâna trecută, Iaşul şi alte 18 judeţe plus Bucureştiul au revenit PSD pentru desemnarea prefectului, 18 – PNL şi 4 – UDMR. În mare viteză, preşedintele PSD Iaşi a convocat Biroul Permanent Judeţean în reuniune online, care a votat nominalizarea lui Bogdan Cojocaru. Acesta urmează să preia conducerea Instituţiei Prefectului de la Marian Grigoraş după ce o hotărâre de guvern în acest sens va fi publicată în Monitorul Oficial.

Protestul liberalilor ieşeni faţă de înlocuirea lui Grigoraş pare mai degrabă motivat de încercarea de obţinere a mai multor funcţii de secretar de stat, prefectul fiind la egalitate cu secunzii miniştrilor.

Surse din Biroul Permanent Judeţean al PNL ne-au precizat că, pe lângă contestarea atribuirii Prefecturii către PSD, la aceeaşi întrunire de duminică a fost alcătuită şi o listă scurtă pentru cele două sau trei posturi de secretar de stat atribuite Iaşului.

Astfel, deşi câte un loc ar fi doar la Ministerele Agriculturii şi Energiei, lista cuprinde cinci nume. Liviu Brătescu, până acum secretar de stat în Ministerul Culturii, este propus pentru aceeaşi poziţie – dar este recunoscută animozitatea dintre el şi actualul ministru, Lucian Romaşcanu. Prin urmare, şansele ca Iaşul să mai aibă reprezentant în acest minister sunt practic nule, cu toate că funcţia respectivă rămâne a PNL.

Liviu Bulgaru, acum director general în Ministerul Agriculturii, este propus pentru avansare, ca secretar de stat la acelaşi minister.

Şanse mari ar putea avea Alin Andrieş la Ministerul Finanţelor. Rămâne de văzut dacă va părăsi Consiliul Local în cazul în care va fi admis. 

Un alt consilier local care vizează Bucureştiul este Ciprian Bostan.

În fine, PNL Iaşi îl propune pentru Ministerul Energiei pe Lucian Rusu, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului în Cabinetul Orban.

L-am întrebat ieri pe preşedintele Organizaţiei ieşene a PNL dacă acestea sunt într-adevăr numele propuse de liberalii ieşeni pentru completarea Guvernului Ciucă, dar până la închiderea ediţiei nu am primit niciun răspuns.

Comentarii