Codul Administrativ, un măr otrăvit pentru opoziţie

joi, 27 iunie 2019, 01:50
3 MIN
 Codul Administrativ, un măr otrăvit pentru opoziţie

Prin adoptarea Codului Administrativ, Viorica Dăncilă a împuşcat doi iepuri dintr-un foc. Şi-a fidelizat baronii locali din partid, în perspectiva Congresului de pe 29 iunie, şi a pus pe tavă opoziţiei un măr otrăvit. Să nu subestimăm potenţialul diabolic al Vioricăi.

Guvernul Dăncilă a adoptat marţi ordonanţa de urgenţă privind Codul Administrativ. Actul normativ nu a fost publicat de Executiv – nici înainte, nici după adoptare – dar presa a reuşit să aibă acces la document. Cel puţin patru prevederi/principii au scandalizat breasla funcţionarilor, opinia publică şi, parţial, opoziţia.

1. Proiectele care vizează administrarea patrimoniului vor putea fi adoptate cu votul a jumătate plus unu din consilieri, faţă de cele două treimi din voturi necesare până acum. Cu alte cuvinte, un primar nu-şi va mai bate capul să negocieze sprijin de la opoziţie la înstrăinarea unor terenuri sau clădiri aparţinând comunităţii locale. Majoritatea simplă e o formalitate, furtul se debirocratizează. Edilii se transformă în mici latifundiari, care jonglează după bunul plac cu bunurile cetăţii. La Iaşi, investitorii imobiliari (cu şi fără ghilimele) vor negocia direct şi exclusiv cu Mihai Chirica. Să vedem şi partea plină a paharului. Din moment ce traseul escrocheriei se simplifică, şi comisionul/şpaga ar trebui să scadă.

2. Şefii din administraţie preiau controlul total asupra personalului din subordine. Ei decid angajarea, promovarea sau demiterea profesioniştilor din instituţie. Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) se transformă într-o instituţie decorativă. Liber la politizare, cumătrii, pile şi relaţii. Da, era la fel şi până acum, dar "şeful" trăia cu emoţii, dormea 2 ore pe noapte, refuza weekendul la mare cu amanta. Se stresa până-i ieşea "măgăria". Nu va mai fi cazul.

3. Scapă nu doar de stres, ci şi de răspunderea penală aferentă actelor administrative emise de instituţie, care va fi transferată funcţionarilor publici. Practic, "şeful" va pune presiune pe subordonat să semneze acte nelegale, iar acesta din urmă va fi înhăţat de procurori. Vom (re)deveni ţara "acarului Păun".

4. Codul reintroduce pensiile speciale pentru aleşii locali, cu toate că acestea au fost declarate neconstituţionale în trei rânduri. Ministrul Dezvoltării Regionale, Daniel Suciu, spune că efortul bugetar e sustenabil, un mizilic de 150.000.000 lei pe an. În fapt, suma reprezintă echivalentul a 25 de tramvaie de ultimă generaţie, o investiţie care chiar ar genera "dezvoltare regională".

Codul Administrativ e cea mai mare ticăloşie asumată până acum de Guvernul Dăncilă. Dar dezastrul nu e iremediabil (încă). Spre deosebire de ordonanţele de urgenţă din materie penală, care au scos sute de mii de oameni în stradă şi care produc un efect juridic ireversibil din prima secundă a publicării în Monitorul Oficial, OUG adoptată marţi produce prejudicii "controlabile". Subsumate dreptului civil, prevederile nu se bucură de principiul legii mai favorabile care guvernează legislaţia penală. Cu alte cuvinte, OUG de marţi va "trăi" cât timp va fi în vigoare, spre deosebire de "sora 13", din februarie 2017. Îşi va înceta efectele imediat ce va fi abrogată sau modificată. Dar se va găsi cineva interesat să o abroge sau modifice? În ciuda lui Iohannis sau Orban, mai mulţi parlamentari PNL s-au arătat favorabili Codului Administrativ, "şantajaţi" de primarii liberali. Potrivit unor surse politice, edilii PNL şi-au ameninţat colegii din legislativ că nu vor mai "trage" în campanie dacă privilegiile din ordonanţa Dăncilă nu rămân bătute în cuie. Liderii USR sunt ceva mai curajoşi, vor să sesizeze CCR – după trecerea OUG prin Parlament – dar nu au numărul de semnături necesare. Iar după alegerile locale din 2020, când vor pune mâna pe zeci, probabil, sute de primării, îşi vor pierde şi curajul.

Prin adoptarea Codului Administrativ, Viorica Dăncilă a împuşcat doi iepuri dintr-un foc. Şi-a fidelizat baronii locali din partid, în perspectiva Congresului de pe 29 iunie, şi a pus pe tavă opoziţiei un măr otrăvit. Să nu subestimăm potenţialul diabolic al Vioricăi.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii