Comoara pușcăriașilor – O descoperire şi un furt care i-au lăsat pe arheologi şi gardieni cu gura căscată

joi, 16 decembrie 2021, 03:03
3 MIN
 Comoara pușcăriașilor – O descoperire şi un furt care i-au lăsat pe arheologi şi gardieni cu gura căscată

Stupoare printre arheologii din Iaşi: doi puşcăriaşi aduşi să lucreze la un sit arheologic, în zona Palas II, Curtea Domnească, au găsit şi furat un adevărat tezaur, datând din Evul Mediu. Este vorba despre peste 100 de monede otomane din argint. Cu o dibăcie incredibilă având în vedere condiţiile şi supravegherea în care munceau, aceştia au reuşit să ascundă comoara atât de arheologii de la sit, prezenţi permanent acolo, cât şi de gardienii care îi păzeau pe puşcăriaşi. Mai mult, cei doi hoţi au reuşit să ia cu ei comoara, dând apoi monedele unor cunoscuţi, care au încercat să le vândă pe internet. Din fericire, poliţiştii au descoperit totul la timp, au fost pe fază, şi au dejucat tranzacţia. “Este de necrezut, este fantastic! Nu ştiu ce să cred!”, ne-a declarat aseară un istoric de la Institutul de Arheologie. Poliţia a operat deja reţineri. Cum a fost totuşi posibil un asemenea furt?

Ieri la amiază, reprezentanţii Poliţiei Iaşi au dat un comunicat în care au anunţat mass-media despre faptul că au dejucat o tranzacţie cu o mică comoară de monede, pe piaţa neagră a antichităţilor. Despre ce era vorba, succint? Doi tineri au încercat să vândă 103 monede de argint, otomane, dar au fost prinşi în flagrant. După audieri, poliţiştii ar fi aflat că monedele au provenit dintr-un sit de lângă Şcoala Gheorghe Asachi, denumit şi Curtea Domnească , unde se construieşte Palas II. Aveau însă să afle abia acum că tezaurul ar fi fost descoperit la începutul lunii noiembrie, de doi puşcăriaşi aduşi să lucreze la săpături.

Doi tineri, băiat şi fată, reţinuţi

“La data de 14 decembrie, poliţiştii din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale, împreună cu poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Iaşi, au desfăşurat o acţiune pe linia protejării patrimoniului cultural naţional, în cadrul căreia au fost depistate în flagrant delict două persoane, în timp ce ar fi tranzacţionat 103 monede medievale. De asemenea, în cadrul dosarului penal, întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt calificat şi tăinuire, poliţiştii au efectuat cinci percheziţii domiciliare, în oraşul Podu Iloaiei şi judeţul Suceava. În urma acţiunii, au fost ridicate cele 103 monede medievale, 21.000 de lei şi 1.750 de euro, precum şi telefoane mobile. În baza probatoriului administrat în cauză, un tânăr şi o tânără, au fost reţinuţi de poliţişti, pentru 24 de ore, urmând a fi prezentaţi, cu propuneri legale, Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi iar în cadrul dosarului penal sunt cercetate alte două persoane, încarcerate în penitenciar”, au precizat reprezentanţii Poliţiei Iaşi.

Valoarea monedelor

Jurnaliştii Ziarului de Iaşi au contactat aseară mai mulţi arheologi pentru a determina valoarea tezaurului, dar şi pentru a întreba care sunt regulile de siguranţă pe un sit arheologic. Reamintim că în zona Curţii Domneşti urmează a fi construit un ansamblu de imobile, iar înainte de a începe efectiv construcţia terenul este descărcat arheologic prin săpături de adâncime.

Contactat de jurnalişti, arheologul care a gestionat lucrările sitului Curtea Domnească spune că furtul vreunui artifact din acest sit ar fi fost imposibil. “Este de necrezut, este fantastic! Nu ştiu ce să cred! În primul rând, nu ne-a spus nimeni nimic de la Poliţie. În al doilea rând, noi am stat mereu pe şantier atunci când au fost aduşi puşcăriaşi să lucreze. Noi am stat mereu pe şantier şi, în plus, gardienii care îi păzeau i-au controlat de fiecare dată. Este de necrezut. Eu înclin să cred faptul că au avut monedele din altă parte şi au spus că le au de la noi, pentru a se disimula. Nu îmi vine a crede, vă spun încă o dată”, ne-a spus aseară un arheolog de la Institutul de Arheologie Iaşi.

Monedele ar fi din secolele XVII – XVIII, nu ar avea o valoare de piaţă ieşită din comun, însă contextul descoperirii lor le-ar creşte valoarea.

Un istoric din Iaşi spune că valoarea monedelor nu este extraordinar de mare, chiar dacă sunt din argint. “La prima vedere, ar fi vreo 50 de euro o monedă. Dar greu să se fixeze un preţ fără anumite detalii numismatice legate de emitent, nominaluri, tipul emisiunii şi raritate”, ne-a spus şi lectorul universitar dr. Vasile Cotiugă.

Comentarii