Conflict între CNAIR şi Poliţia de Frontieră din cauza unei roviniete

luni, 21 martie 2022, 02:50
2 MIN
 Conflict între CNAIR şi Poliţia de Frontieră din cauza unei roviniete

Poliţia de Frontieră a reuşit "performanţa" de a încasa o amendă pentru neplata rovinietei. Aceasta, deşi autovehiculele aparţinând Ministerului Afacerilor Interne sunt scutite, prin lege, de la această obligaţie. Situaţia urmează să fie lămurită de magistraţii Tribunalului.

În iunie anul trecut, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră a fost amendat de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere cu 250 de lei pentru faptul că, cu trei luni înainte, un autoturism al său fusese depistat pe DN 24, pe raza comunei Ciorteşti, fără rovinietă valabilă. Procesul-verbal de contravenţie a fost contestat în faţa Judecătoriei, întrucât, conform Ordonanţei guvernului 15/2002 privind tariful de utilizare a reţelei de drumuri naţionale, automobilele MApN, MAI, SRI, SIE, SPP, STS, cele ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Crucii Roşii ori ale serviciilor de urgenţă sunt scutite de plata rovinietei.

Conform legii, pentru a beneficia de scutire, instituţiile în cauză trebuie să-şi înscrie vehiculele într-un registru naţional de evidenţă. Or, automobilul respectiv nu era înscris în acest registru. În faţa judecătorilor, reprezentanţii ITPF au afirmat că, din eroare, comunicaseră un număr de înmatriculare greşit. Vreun ieşean oarecare ar fi putut beneficia de scutire de la plata rovinietei fără să o ştie, în locul poliţiştilor de frontieră. Între timp, eroarea fusese remediată, prin modificarea listei comunicate de ITPF.

Magistraţii Judecătoriei au apreciat că ITPF nu se făcuse vinovat de o contravenţie propriu-zisă, ci doar comisese o eroare materială. Ca urmare, ei au decis înlocuirea amenzii cu un simplu avertisment. Decizia nu a fost însă pe placul CNAIR, care a declarat apel împotriva sentinţei. Dosarul urmează să fie reanalizat de Tribunal. 

 

 

Comentarii