Confruntare turco-română pe frontul anti-Covid de la Leţcani. Primii pacienți, primele procese

miercuri, 04 noiembrie 2020, 03:00
3 MIN
 Confruntare turco-română pe frontul anti-Covid de la Leţcani. Primii pacienți, primele procese

Penalităţile de întârziere calculate de Euronest au scăzut costul spitalului cu 2,7 milioane de euro. Directorul asociaţiei este însă convins că furnizorul turc se va adresa instanţei. Totodată, Euronest a contestat în justiţie ultimul raport al Curţii de Conturi, care estimează prejudiciul achiziţiei unităţii medicale mobile la valoarea iniţială a spitalului: 13 milioane de euro 

Cu puţin înainte de intrarea primilor şase pacienţi în secţia de terapie intensivă a spitalului modular de la Leţcani, proprietarul complexului medical – Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Euronest – a făcut publică valoarea finală a achiziţiei. Amintim că cele aproape o sută de containere plus aparatura medicală au fost achiziţionate în aprilie printr-o procedură de doar câteva zile permisă de Comisia Europeană pe fondul creşterii abrupte a numărului de bolnavi, astă-primăvară. Dintre cele patru oferte depuse, a fost aleasă cea a turcilor de la SDI Global LLC: 13,4 milioane de euro. Cu destul de mare întârziere, complexul a fost adus şi instalat la Leţcani, în incinta Parcului agroindustrial Transagropolis. „După deducerea penalităţilor de întârziere şi a altor costuri, valoarea contractului de furnizare a Spitalului Mobil de la Leţcani a scăzut la aproximativ 10,7 milioane de euro”, precizează anunţul Euronest. Directorul executiv al asociaţiei ne-a spus că, în mod cert, reducerea preţului va fi contestată în instanţă de furnizorul turc. „Dar avem un contract care ne permite să stăm liniştiţi din punctul acesta de vedere”, a explicat Alina Popa. Un litigiu în instanţă nu va afecta însă procedura de aplicare pentru decontarea complexului modular din fonduri europene, care are ca termen sfârşitul acestui an, a adăugat directorul Euronest.

Raport ciudat: cum s-a calculat prejudiciul ?

Pe de altă parte, ea spune că asociaţia a contestat un al doilea raport al Curţii de Conturi care, potrivit unor surse, estimează întregul spital drept prejudiciu, respectiv 64 de milioane de lei. Acest raport nu a fost făcut public, astfel că e neclar de ce spitalul montat la Iaşi şi pus deja în funcţiune reprezintă în totalitate un prejudiciu, când el există în fapt. Momentan, complexul funcţionează doar la o şesime din capacitate, aproximativ 40 din cele 256 de paturi. „De circa două săptămâni, 24-26 de ventilatoare funcţionează fără întrerupere în zona de ATI, pentru realizarea testelor de stres”, precizează anunţul făcut de Euronest. Dintre cele 103 paturi de terapie intensivă, 62 sunt echipate cu ventilatoare pulmonare, esenţiale în cazurile grave de Covid-19, alimentate de patru staţii de oxigen. Suplimentar, peste o sută de tuburi cu oxigen au fost aduse la Leţcani în eventualitatea unei opriri a staţiilor livrate odată cu spitalul.

Treptat, capacitatea funcţională a complexului va creşte, în special pe secţia de terapie intensivă. În funcţie de cerere, de necesitatea internării, toate cele 94 de paturi autorizate în prima fază (între care 24 de terapie intensivă, la care se vor adăuga încă 24, dacă va fi nevoie) vor fi puse la dispoziţia pacienţilor, declara directorul Spitalului de Boli Infecţioase, Carmen Dorobăţ, la mijlocul lunii trecute, chiar înainte ca primii doi pacienţi cu Covid să fie transferaţi la Leţcani. 

Comentarii