Construiţi în linişte că aveţi timp!

marți, 16 octombrie 2018, 01:43
2 MIN
 Construiţi în linişte că aveţi timp!

După rezultatele de duminică din Liga Naţiunilor, locul I în grupă reprezintă un obiectiv iluzoriu pentru tricolori.  Tamaş – o soluţie horror în centrul apărării

 

 

Reprezentativa statului Muntenegru a învins, duminică seara, în deplasare, naţionala Lituaniei, cu scorul de 4-1 (3-0), în etapa a IV-a a grupei C4 din Liga Naţiunilor. Golurile învingătorilor au fost marcate de Mugosa (’10, ’45 – penalty), Kopitovic (’35) şi Zoric (’86), balticii realizând golul de onoare în min. 88, prin Baravykas. Tot duminică, reprezentativa României a remizat, pe Arena Naţională, scor 0-0, cu selecţionata Serbiei, într-un meci în care "tricolorii" au jucat o repriză în inferioritate numerică şi oaspeţii au ratat un penalty. După aceste rezultate, România a coborât de pe locul II pe locul al treilea, cu şase puncte. Serbia este pe primul loc, cu opt puncte, Muntenegru a urcat pe poziţia secundă, cu şapte puncte, iar Lituania este ultima, fără niciun punct. Şansele ca naţionala pregătită de Cosmin Contra să câştige această grupă sunt minime. Tricolorii trebuie să câştige ambele meciuri rămase de disputat, cu Lituania pe teren propriu pe 17 noiembrie şi cu Muntenegru în deplasare, pe 20 noiembrie. În acelaşi timp, este necesar ca sârbii să piardă una dintre partidele de susţinut, ambele pe teren propriu cu Lituania şi Muntenegru (sau să remizeze cu ambele). Miza ocupării primul loc este asigurarea unui loc în urna a treia valorică pentru tragerea la sorţi în preliminariile Euro 2020. Acelaşi deziderat îl pot realiza şi două dintre cele patru ocupante ale poziţiilor secunde din grupele eşalonului terţ. O altă miză, cu bătaie mai lungă, este promovarea în eşalonul secund pentru ediţia următoare, care se va disputa înaintea preliminariilor Cupei Mondiale 2022.

Din ce în ce mai multe voci ale oamenilor de fotbal, susţin ideea că această Ligă a Naţiunilor este menită a oferi selecţionerilor, într-un cadru (semi)oficial posibilitatea de a edifica loturile de jucători, strategia pe termen mediu şi tactica punctuală pentru competiţiile importante. Numai că la noi, lucrul acesta nu s-a înţeles prea bine. Selecţionerul Cosmin Contra a promovat jucători tineri, dintre care Băluţă şi Drăguş sunt reale promisiuni, însă în posturi cheie, cum ar fi fundaşii centrali, a folosit jucători spre finalul carierei. Iar dacă Săpunaru, la 34 de ani, s-a descurcat onorabil, celălalt stoper, Tamaş, readus după multă vreme, a fost penibil cel puţin în două rânduri. De aceea, indiferent de ceea ce se va întâmpla în situaţia grupei, Contra ar trebui să meargă pe drumul reconstrucţiei, renunţând la astfel de variante “horror”. Sau, mai degrabă, să aştepte generaţia care s-a calificat în proporţie de 99,(9) %  la Euro 2019 pentru tineret!

 

foto AGERPRES

 

Comentarii