Covid mai face o victimă: Filarmonica din Iași se reface mai greu

sâmbătă, 04 decembrie 2021, 02:59
2 MIN
 Covid mai face o victimă: Filarmonica din Iași se reface mai greu

Consiliul Judeţean a cerut proprietarului clădirii o păsuire de doi ani, peste termenul de trei ani prevăzut în contractul de administrare parafat în 2018.

Cu o zi înainte să expire termenul asumat pentru renovarea sediului Filarmonicii, consilierii judeţeni i-au acordat preşedintelui Costel Alexe împuternicirea să semneze un act adiţional la contractul de administrare încheiat de CJ cu Episcopia Romano-Catolică, proprietara clădirii. Documentul a fost parafat cu trei ani în urmă şi menţionează preluarea celor două imobile de către administraţia judeţului pentru următorii 25 de ani în schimbul consolidării şi restaurării lor.

Cu două luni în urmă, Episcopia a solicitat Consiliului Judeţean un referat privind situaţia la zi a documentaţiei şi lucrărilor de reabilitare a imobilelor. În mesajul remis administraţiei judeţene, se reaminteşte că acest contract încetează de drept dacă „administratorul beneficiar nu a realizat reabilitarea, consolidarea, modernizarea şi dotarea imobilului în termen de cel mult 3 (trei) ani de la data autentificării prezentului contract, precum şi restaurarea bunurilor inventariate, în termen de 3 (trei) ani de la data terminării lucrărilor de reabilitare, consolidare, modernizare şi dotare”. Cum termenul respectiv expira astăzi, aleşii judeţului au fost convocaţi ieri în şedinţă extraordinară ca să-şi dea girul prelungirii contractului.

Potrivit documenelor ataşate proiectului de hotărâre, până acum au fost întocmite expertiza tehnică şi documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie (178.262 lei), contractul de prestări servicii pentru realizarea celorlalte studii şi proiecte, inclusiv cel tehnic (690.200 lei) – despre care CJ recunoaşte că recepţia a fost întârziată pe fondul pandemiei, deşi contractul a fost atribuit în iulie anul trecut, şi autorizaţia de construire. Valoarea lucrărilor de reabilitare, conform proiectului tehnic de execuţie, este de 55,5 milioane de lei, se precizează în mapa de proiect studiată ieri de aleşii judeţului.

Totodată, CJ invocă pentru întârziere situaţia pandemică, mai precis redirecţionarea banilor din excedentul bugetar spre spitale, inclusiv pentru achiziţia complexului medical modular. „Pentru a putea onora obligaţia asumată, întreprindem activităţi de identificare a unor surse de finanţare cum ar fi Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi Programul Operaţional Regional 2021-2027”, menţionează proiectul de hotărâre.

Până la deschiderea acestor linii de finanţare, consilierii solicită prelungirea termenului prevăzut în Contractul de administrare de la 3 la 5 ani.

Comentarii