Creşte numărul de cazuri de infecţii virale pentru a opta săptămână la rând. Internările, mai multe cu 20%

joi, 30 martie 2023, 01:50
2 MIN
 Creşte numărul de cazuri de infecţii virale pentru a opta săptămână la rând. Internările, mai multe cu 20%

O nouă săptămână în care s-a înregistrat o creştere a cazurilor de infecţii respiratorii acute în Iaşi, pentru mai bine de două luni la rând. Direcţia de Sănătate Publică a anunţat că datele pentru săptămâna 20 – 26 martie arată îngrijorător, chiar dacă este o creştere mai mică faţă de cea de săptămâna trecută. 

În mod concret, au fost înregistrate 8.309 cazuri de infecţii respiratorii acute, cu 3,45% mai multe faţă de săptămâna anterioară, când au fost 8.023 de cazuri.

Dintre acestea, 7.077 sunt infecţii virale ale căilor respiratorii superioare, 1.154 sunt pneumonii şi 78 cazuri de gripă la aproape toate grupele de vârstă (126 săptămâna trecută). Din totalul cazurilor de gripă, sunt internate 38 persoane, restul persoanelor efectuând tratament la domiciliu.

Practic, singura scădere proeminentă pare a se înregistra la numărul cazurilor de gripă, care sunt cu 40% mai puţine decât săptămâna trecută. La polul opus, însă, numărul internărilor a crescut cu peste 20% faţă de ultimul interval analizat.

„Din analiza stratificată pe grupe de vârstă reiese că incidenţa cea mai mare pentru gripă şi pneumonii este la grupa de vârstă 15 – 49 ani, iar pentru infecţii virale ale căilor respiratorii superioare la grupa de vârstă 5-14 ani. În intervalul de timp menţionat, nu s-au înregistrat decese ca urmare a infecţiei cu virus gripal. De asemenea, în săptămâna 20.03 – 26.03.2023, au fost raportate 399 internări, cu 73 mai multe faţă de săptămâna precedentă, reprezentând 4,36 % din numărul total de cazuri”, au mai precizat cei de la DSP.

Au fost 199 de internări în cazul infecţiilor virale ale căilor respiratorii superioare, 162 la pneumonii, şi 38 pentru cazurile de gripă. DSP se apropie şi de terminarea stocului de vaccinuri antigripale, fiindcă încă mai sunt ieşeni care se vaccinează, chiar dacă recomandarea e să o fi făcut la finalul anului trecut.

În ultima săptămână au mai fost 33 de imunizări, ducând numărul total la 77.344: doar cei care sunt pe listele medicilor de familii (bolnavi cronici, gravide, bătrâni, persoane cu probleme ale sistemului imunitar etc.). În total mai sunt 302 de vaccinuri în stocurile DSP. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii