Crește tariful pentru încălzire? Ar fi în limite „rezonabile”, spune primarul. Împrumut de 200 de milioane aprobat

vineri, 29 septembrie 2023, 12:14
2 MIN
 Crește tariful pentru încălzire? Ar fi în limite „rezonabile”, spune primarul. Împrumut de 200 de milioane aprobat

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local au mai rămas 53 de proiecte de ordinea de zi, două fiind retrase. Reuniunea a început cu interpelările pe care consilierii le adresează executivului administrației locale, după care au urmat primele propuneri de hotărâre, respectiv acordarea titlurilor de onoare pentru personalități ieșene și din țară.  Primul dintre cele două proiecte de contractare a unor împrumuturi rambursabile – în sumă de 8,85 milioane de lei pentru susținerea unor proiecte pe fonduri europene – a trecut fără probleme. 

Al doilea, în valoare de 200 de milioane, pentru asigurarea achiziției de combustibil pentru încălzire în iarna 2023-2024, a fost primit cu reticență de consilierii din opoziție. 

Consilierul Ovidiu Laicu (PSD) a atras atenția că Primăria Iași mai are de rambursat alte câteva credite (de la Dexia, cel mai vechi, până la cel de 240 de milioane, contractat recent pentru Depoul Dacia) și a reproșat șefilor administrației municipale că sectorul termoficării a costat deja consistent bugetul local după retragerea celor de la Veolia, cu toată subvenția acordată de guvern.

Primarul Mihai Chirica a răspuns că Iașul are unul dintre cele mai moderne sisteme de termoficare din țară și a amintit că, iarna trecută, CET I (pe gaz) și CET II Holboca (pe cărbune) au asigurat necesarul de încălzire și apă caldă pentru oraș. Edilul a menționat că centralei de la Holboca îi lipsește o sursă de aducțiune a gazului, pe care o va construi Transgaz. În schimb, prima factură pentru livrarea gazului la CET I pentru această iarnă se ridică la 8,3 milioane de lei și va fi plătită zilele acestea. 

Cât privește nivelul de îndatorare al municipiului este în acest moment de 4,73 la sută, a mai spus primarul Iașului.
Tarifarea populației va fi mai mare decât în anii precedenți, a adăugat el, dar majorarea va fi într-o „manieră rezonabilă”.
Proiectul de hotărâre care dă undă verde împrumutului de 200 de milioane de lei a fost adoptat cu 14 voturi „pentru” (PNL și PMP) și 10 abțineri (ale consilierilor USR și PSD).

Comentarii