Criză de citostatic din cauza preţului mare

miercuri, 11 aprilie 2018, 01:49
3 MIN
 Criză de citostatic din cauza preţului mare

La IRO nu mai este bleomicină, deşi Unifarm îl are pe stoc. Spitalul poate să-l achiziţioneze numai la preţul de 45 de lei, iar Unifarm îl are la 99 de lei.

Criza de citostatice din ţară se resimte şi la Iaşi. Institutul Regional de Oncologie Iaşi (IRO) nu mai are pe stoc bleomicină, citostatic folosit pentru tratamentul bolnavilor cu cancere localizate la nivelului capului, gâtului colului uterin şi organelor genitale. Produsul lipseşte din motive birocratice, după cum a explicat Mirela Grosu, managerul IRO.

Potrivit conducerii institutului, produsul nu lipseşte din ţară, se regăseşte în stocurile Unifarm, însă la un preţ mai mare decât cel stabilit de Ministerul Sănătăţii. În consecinţă, institutul ieşean nu poate achiziţiona produsul.

„Unifarm are pe stoc produsul, doar că la un preţ mai mare decât preţul de listă stabilit de minister, iar noi nu avem voie să cumpărăm un produs cu un preţ mai mare. Este o problemă pe care ministerul încearcă să o rezolve. Bleomicina nu este un produs scump. Are un preţ de listă de 45 de lei, iar Unifarm îl are la 99 de lei. Eu nu am voie să-l cumpăr pentru că SIUI nu mi-l acceptă la decontare decât la preţul maxim din listă“, a explicat ec. Mirela Grosu, managerul IRO.

Directorul a mai subliniat că, în cazul în care bolnavi internaţi în institut fac rost din străinătate de produs, IRO le decontează contravaloarea în baza facturilor doveditoare. Decontul se face însă din fondurile proprii ale spitalului, întrucât Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu decontează facturi fiscale de la furnizori cu care nu se află în contract.

„Dacă urmează schemă de tratament şi în timpul internării prezintă factură şi chitanţă suntem obligaţi să achităm suma de bani, chiar dacă nu este vina noastră. Suma respectivă nu avem voie să o decontăm prin program naţional, ci o decontăm din fonduri proprii ale spitalului. Dacă achiziţia se face în afara internării şi să vreau să-i dau bani bolnavului nu pot. Noi am avut cazuri, nu sume foarte mari, nu foarte mulţi pacienţi, dar au fost situaţii în care am decontat aceste medicamente din fonduri proprii ale spitalului“, a mai precizat Mirela Grosu.

Conform autorizaţiei de punere pe piaţă emisă de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, produsul bleomicină conţine substanţa activă sulfat de bleomicină. Citostaticul se foloseşte cu alte medicamente sau cu radioterapie. Bleomicina atacă celulele canceroase şi le împiedică să se dividã.

Produsul farmaceutic este folosit pentru a trata cancerele de la nivelul capului şi gâtului, colului uterin şi organelor genitale externe. De asemenea, bleomicina se foloseşte pentru tratamentul bolii Hodgkin şi limfomului non-Hodgkin, respectiv pentru acumularea de lichid în plămâni din cauza cancerului.

La nivel naţional, la începutul lunii aprilie, fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu anunţa că din spitale lipseşte Cisplatin, un citostatic esenţial pentru bolnavii oncologici. IRO Iaşi are pe stoc produsul, după cum a arătat managerul Mirela Grosu.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii