Cu ce am rămas după punctul obţinut contra CFR. Trei plusuri şi trei minusuri la Politehnica

marți, 14 noiembrie 2023, 02:50
5 MIN
 Cu ce am rămas după punctul obţinut contra CFR. Trei plusuri şi trei minusuri la Politehnica

Multe ecouri a stârnit meciul de sâmbătă, din prima etapă a returului Ligii I de fotbal, dintre Politehnica Iaşi şi CFR Cluj. Încheiată la egalitate, 3-3, după ce oaspeţii au condus la pauză cu 3-2, partida a fost pigmentată, la cald, de numeroase reacţii, care au subliniat multitudinea de faze spectaculoase, erori, controverse.

După ce euforia generată de o dispută cu un grad de spectaculozitate peste media campionatului a mai trecut, au început şi analizele la rece. Pe una dintre acestea, axată pe plusurile şi minusurile etalate de Poli, cu explicaţiile aspectelor care le-au generat, v-o propunem în continuare.

I Plusuri

1. Start de meci fabulos

Poli a pornit ca din puşcă, profitând, după cum am precizat şi în cronica jocului, de problemele consistente ale oaspeţilor, care au venit obosiţi şi fără şase piese importante în Copou. A contat enorm şi faptul că antrenorul ieşenilor, Leo Grozavu, a renunţat la fixul lui tactic, care nu a dat rezultate, 4-4-2, cu romb la mijloc, preferat, surprinzător, de CFR, Iaşi revenind la acel 4-2-3-1 care o îmbracă mai bine. Aceste decizii au fost perfecte pentru Luis Phelipe, care, după ce a început meciul poziţionat sub vârf, a alunecat pe flancul stâng, unde l-a avut în faţă doar pe greoiul Mogoş, neacoperit deloc de Tachtsidis, grecul nefiind obişnuit cu noul rol. Astfel, cele două goluri ale ieşenilor din start au fost iniţiate de Luis Phelipe, din lateral stânga, unde era haos în tabăra clujeană, brazilianul având, în plus, şi alte trei şuturi periculoase pe parcursul meciului.

2. Revenirea de după minutul 60

O altă mutare inspirată a lui Grozavu a fost introducerea lui Roman, în minutul 56, mijlocaşul amintit dând tonul revenirii Iaşului, care s-a trezit din pumni după ce efectiv a dispărut între minutele 25 şi 60. Roman nu numai că a iniţiat golul egalizator, dar a dat şi tonul altor acţiuni periculoase, care i-au făcut pe clujeni să le tremure genunchii.

3. Gestionarea ultimului sfert de oră

Pe final de meci, după ce s-a ars cu FC U Craiova 1948 şi Oţelul Galaţi, care au egalat în Copou în ultimele minute, Politehnica a suflat şi în iaurt. Iaşi a renunţat la tactica etalată în partidele amintite, în care nici nu s-a apărat, nici nu a atacat. În ultimul sfert de oră, mulţumită cu egalul, echipa ieşeană s-a retras în apărare, pe două linii, şi a apărat lejer un punct, CFR nemaiavând vreun şut spre poartă pe final.

II Minusuri

1. Căderea totală din minutul 25

După ce a dominat net prima jumătate a actului întâi, în care a înscris de două ori, a mai avut o ocazie şi patru cornere, Poli a cedat, inexplicabil, frâiele partidei unei echipe care avea zero în dreptul tuturor capitolelor statistice. Firesc, CFR, care are şi jucători de calitate, pe lângă fotbalişti aduşi, de pildă, de la cluburi din Liga a III-a, cum e Ajeti, a profitat şi a întors rezultatul şi, zdrobitor, cifrele statistice. Foarte probabil, căderea gazdelor a fost generată de factorul mental, ieşenii părând că se sperie de posibilitatea de a face scor cu una dintre echipele fruntaşe ale campionatului.

2. Gestionarea proastă a pauzei

Jocul prost al Politehnicii a continuat şi în primul sfert de oră al reprizei secunde, în care Iaşi a avut, iarăşi, zero şuturi şi zero cornere, iar Lung câteva intervenţii inspirate. Semn clar că discursul şi schimbările de la pauză marca Grozavu nu au avut efectele scontate.

3. Nervozitatea lui Grozavu

Antrenorul Politehnicii a dat, iarăşi, cu bâta în baltă atât la conferinţa de presă de dinaintea meciului cât şi în timpul partidei. După ce s-a plâns înainte de meci cât de nedrept e tratat de arbitri, tehnicianul a luat iarăşi un cartonaş galben, decizia fiind cât se poate de corectă. Astfel, Grozavu a ajuns la uluitoarea contraperformanţă de a contabiliza şase cartonaşe (cinci galbene, unu roşu) şi trei etape de suspendare în 16 meciuri, mai multe decât orice jucător din lot! Firesc, şeful băncii tehnice ieşene este un exemplu negativ pentru elevii săi la capitolul gestionare a nervilor, lucru care ar trebui, măcar în ceasul al 12-lea, să-i dea de gândit unui bărbat care merge spre 57 de ani.

Trecând la evoluţiile individuale ale jucătorilor, trebuie subliniată maturitatea lui Lung, care, deşi a încasat trei goluri, a avut multe alte intervenţii extrem de folositoare, urcările inspirate ale lui Ispas, care a semnat două pase decisive, şi randamentul ofensiv excelent etalat de Luis Phelipe şi Harrison. Ultimul, după ce a spart gheaţa cu Oţelul, a semnat o dublă, făcând, din nou, să pară inexplicabile bâlbele din vară legate de el. Reamintim, după ce la finalul Ligii a II-a i s-a prelungit contractul, britanicul a fost pus pe lista de transferări, a fost reprimit pentru un meci, apoi i s-a reziliat acordul cu Poli, pentru ca după câteva zile să fie semnată o nouă înţelegere!

La minusuri, pot fi trecute evoluţia cuplului de stoperi Samayoa – Katanec, chiar dacă ultimul a înscris golul doi, Martac fiind şi el restanţier, căderea închizătorilor din anumite perioade, în care apărarea nu a fost protejată şi Muhar a şutat des de la distanţă, mai multe fiind aşteptate şi de la Ciobanu. Jucătorul de 25 de ani care a lăsat urme adânci la Farul şi la diferite echipe naţionale este, în continuare, sub nivelul aşteptat, deşi la antrenamente arată de ce Rapid a plătit 250 000 de euro vara trecută pentru a-l cumpăra.

Deficienţele mai pot fi reglate în această pauză competiţională, ultima dinaintea sprintului de final de an, în care Poli va mai disputa cinci partide, prima fiind cea cu Hermannstadt, de la Sibiu. 

Comentarii