Cum a ajuns justiția din România un sistem piramidal, controlat de o mână de oameni (I)

miercuri, 27 septembrie 2023, 11:39
2 MIN
 Cum a ajuns justiția din România un sistem piramidal, controlat de o mână de oameni (I)

Cum a ajuns justiția din România un sistem piramidal. Fosta judecătoare Andrea Chiș a realizat o radiografie critică a sistemului judiciar din ultimii 6 ani și a analizat oportunitatea și aplicabilitatea legilor justiției votate în acest interval.

Concluzia este că „sistemul judiciar din România a devenit (…) o structură de tip piramidal, ce poate fi controlată de cei aflați în vârf, adică de o mână de judecători și procurori, în mâinile cărora se află cariera fiecărui judecător și procuror din România”.

„Această mare putere poate fi folosită într-un mod adecvat sau inadecvat. Titlul studiului sugerează o concluzie personală: puterea aceasta mare a fost și mai poate fi folosită inadecvat. Cu o mare putere vine sau ar trebui să vină și o mare responsabilitate.

Cu toate acestea, tragerea la răspundere a celor care folosesc inadecvat, abuziv, o astfel de putere este foarte dificil de realizat în România, în circumstanțele actuale, se arată în studiul lui Chiș, publicat în revista Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C Brătianu” al Academiei Române.

Fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în intervalul 2017-2023, Andrea Chiș arată că, „într-un singur deceniu, echilibrul dintre puteri a fost zdruncinat și, din anul 2017, asistăm la un atac sistematic asupra independenței sistemului judiciar în toate componentele sale, de la independența judecătorului și a procurorului individual, la cea a instanțelor și a parchetelor”.

Autorul mai arată că în acești ani au fost inventate scenarii pentru a controla cariera oricărui magistrat din țară.

„În România, au fost create și implementate scenarii pe termen scurt, mediu și lung de reconfigurare a sistemului judiciar într-o structură piramidală, care să permită controlul absolut asupra carierei fiecărui judecător și procuror, control care poate fi utilizat pentru a promova anumite persoane în defavoarea altora sau pentru a sancționa anumite persoane și pe altele nu, pentru comportamente similare, în funcție de felul în care răspund sau nu la comenzi, atunci când este cazul”, se arată în studiul lui Chiș.

Mai mult, pe presshub

Comentarii