100 de ani de la inaugurarea Ateneului ieşean

Cum arăta clădirea din Tătăraşi în anul 1920 şi cum arată aceasta acum

luni, 27 aprilie 2020, 01:50
2 MIN
 Cum arăta clădirea din Tătăraşi în anul 1920 şi cum arată aceasta acum

Reprezentanţii Ateneul ieşean au dezvelit în cursul zilei de sâmbătă patru plăci comemorative, marcând astfel împlinirea celor 100 de ani de la inaugurarea instituţiei ieşene din Tătăraşi. Cele patru plăci comemorative dezvelite de către managerul instituţiei, Andrei Apreotesei, simbilizează patru etape marcante pentru instituţia Ateneului. 

Mai exact, prima plachetă comemorativă conţine textul „Ateneul Popular din Tărăraşi – Prima instituţie de cultură din Regatul României Mari, în zilele M. S. Regele Ferdinand I al României, primar Mihai Negruzzi şi director Constantin Ifrim – 25 aprilie 1920“, fiind astfel dedicată momentului deschiderii instituţiei. Cea de-a doua este dedicată Ateneului, „fortăreaţă anticomunistă“, menţionând contribuţiile primarului şi a directorului Ateneului la 25 de ani de la inaugurare. Cea de-a patra plachetă este dedicată reconstruirii din temelii a Ateneului în 2003, iar cea din urmă este dedicată împlinirii a 100 de ani de la inaugurare.

„Astăzi (nr. 25 aprilie) am dezvelit patru plăci comemorative, care simbolizează patru momente importante din viaţa Ateneului ieşean. Vorbim, bineînţeles, de actul de inaugurare de la 25 aprilie 1920, vorbim de cei 25 de ani de activitate petrecuţi în vremea Majestăţii Sale Regele Mihai sau de reconstrucţia din temelie a Ateneului în 2003 şi de accest moment, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la inaugurare. Toate aceste momente fac parte din istoria acestei instituţii marcante asupra întregii urbe ieşene, dar şi asupra culturii naţionale“, a subliniat Andrei Apreotesei, managerul instituţiei. Acesta a adăugat că, în această toamnă, intenţionează ca, împreună cu echipa instituţiei, să organizeze manifestări dedicate celebrării celor 100 de ani de activitate, după încetarea stării de urgenţă. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii