Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

ACTIVITĂȚI PENTRU COPIII DE TOATE VÂRSTELE, DISTRACTIVE ȘI PENTRU PĂRINȚI

Cum să combatem plictiseala în timpul pandemiei: Activităţi distractive

GALERIE
copil
  • copil
- +

Vă propun câteva exerciții distractive și utile culese dintr-o cărticică de pe care am lucrat cu mare drag alături de micuții, dar și măriceii mei voinici care mi-au redat bucuria copilăriei prin infinitul lor pozitivism.

Atenția asupra nevoilor emoționale și educaționale ar trebui să fie în această perioadă una sporită, având în vedere faptul că autoizolarea reprezintă un factor de stres major, ce poate fi greșit gestionat de către cei fără experiență în fața unei astfel de situații.

Rândurile pe care le veți parcurge în continuare vor evidenția ariile de lucru, precum și exercițiile aferente acestora:

-        Dezvoltarea proceselor senzorio-perceptive: m-am oprit asupra simțurilor tactil și olfactiv ce pot, prin jocul propus, să aducă un plus de bunădispoziție și distracție. Copilul, legat la ochi, va primi o sarcină de la ceilalți participanți să modeleze sau să construiască ce își dorește în funcție de materialele puse la dispoziție ( obiecte, fructe, legume, pământ dintr-un ghiveci, plastilină, pastă modelatoare etc ) pe care el le va recunoaște după miros și prin atingere. După identificarea acestora corectă, el va fi provocat să realizeze o creație ( o casă, un animal, o cifră etc ) de asemenea, tot legat la ochi. Voi va trebui să ghiciți ce a făcut el.

-        Dezvoltarea gândirii:veți schița cu toții pe bucățele mici de hârtie obiecte sau peisaje ce v-au rămas în minte din vacanțele anterioare, fără a folosi culori. Nu veți spune cu voce tare ceea ce desenați. După ce toată lumea termină, veți face un colaj pe o foaie mare unde le veți atașa, colorându-le și creând un loc unic, frumos.

-        Dezvoltarea imaginației: realizarea unei machete având la dispoziție doar câteva cuvinte propruse de fiecare dintre cei ce participă la joc, numărul minim recomandat fiind de 5 cuvinte. Veți avea la dispoziție plastilină și orice alte accesorii din casă ce nu pot fi realizate prin modelaj, dar care pot fi adăugate. La final, copilul va alege o denumire pentru creația rezultată.

-        Dezvoltarea atenției:urmăriți un tutorial pe YouTube și realizați diferite obiecte din hârtie. Copilul va trebui să urmărească cu atenție pașii necesari în obținerea lucrului dorit.

-        Dezvoltarea memoriei: desenați cu toții o fermă cu toate animăluțele propruse de copil. După ce terminați, analizați desenul și reproduceți-l fiecare, separat, așa cum vi-l amintiți. Cel ce își aduce aminte cele mai multe detalii și locul unde a fost așezat fiecare animăluț, are dreptul să ceară o recompensă.

-        Dezvoltarea emoțională: achiziționarea a 6 baloane, de diferite culori, ce vor fi asociate stărilor de furie, tristețe, dezgust, frică, bucurie, surprindere. Părintele îl va provoca pe cel mic să rememoreze întâmplări din toate cele 6 emoții de mai sus, copilul având în fața sa o oglindă și urmărindu-și cu atenție mimica. Aceasta va fi redată prin desen, de către el însuși, pe fiecare balon. După ce această sarcină este gata, cel mic va trebui să spună cum anume baloanele care au trăiri negative pot zâmbi ca cel ce este vesel, căutând soluții.

-        Stima de sine scăzută ce poate apărea în urma stigmatizării, în cazurile în care rude ale copiilor sau ei înșiși au fost infectați cu COVID-19: ca materiale aveți nevoie doar de 3 șnururi de culori diferite pentru a realiza o brățară multicoloră. Se va discuta împreună cu cel mic despre calitățile pe care acesta le are, el alegând 3 de care este extrem de mândru și care îl fac să fie diferit de ceilalți. Fiecare calitate, din cele 3, va avea o culoare, aleasă de copil. Cu ajutorul vostru, le veți împleti și îi veți prinde brățara la mânuță pentru a-i da curaj în fața unor situații neplăcute.

-        Anxietate: confecționați o bărcuță din hârtie și rugați copilul ca pe bilețele mici, să scrie grijile și supărările sale. Ulterior le va pune în acea bărcuță pe care o veți așeza într-un  vas cu apă și veți privi cum acestea plutesc și se pot duce în direcția indicată de noi, lăsându-l să coordoneze el asta, împingând bărcuța cum își dorește. Obținând control asupra propriilor gânduri, va observa că acestea se dezintegrează. Îl vom întreba la sfârșit ce a rămas frumos în mintea lui, acum că acele supărări au fost distruse.

-        Depresie: copilul va picta nori negri și va descrie cum arată viața sa tristă din prezent. Ulterior va adăga soarele cu raze ce vor străpunge norii și va descrie cum își dorește să arate viața lui în prezent, în termeni de acțiuni – ce anume ar putea face pentru a obține idealul despre care vorbește și va avea ca temă ca zilele viitoare să realizeze câte una dintre soluțiile propuse de el.

-        Furie: copilului i se va pune la dispoziție un fir de ață lung de 2m și i se va cere să realizeze un ghemotoc bine închegat. În etapa următoare, preț de 5 secunde, va trebui să-l desfacă și să-l aducă la forma inițială cât mai repede. Apoi i se va da un alt fir de aceeași lungime, cu aceeași sarcină de a realiza un ghemotoc, dar pe care să-l desfacă în cât timp dorește el fiind atent să nu îl rupă și să îl aducă la forma inițială fără prea multe urme. Se va discuta despre diferențele dintre cele două rezultate și se va pune accent pe ce ravagii poate face impulsivitatea. (Psiholog Monica Dobrea)

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri