Cum să-ţi baţi joc de un meci? Primă repriză bună, cădere la pauză, îngropaţi de Todoroski în prelungiri

sâmbătă, 17 februarie 2024, 02:50
5 MIN
 Cum să-ţi baţi joc de un meci? Primă repriză bună, cădere la pauză, îngropaţi de Todoroski în prelungiri

Petrolul Ploieşti – Politehnica Iaşi 2-1 (0-1), în etapa a XXVI-a a Ligii I de fotbal.

Petrolul: Zima – Hanca, Papp (’70 Dumitriu), Meijers, Huja, Ţicu – Musi (’80 M. Bratu), Seto (’46 Diomande), Jair – Irobiso (’70 Işfan), Grozav (’46 A. Berisha). Antrenor: Florin Pîrvu.

Poli: Ailenei – Todoroski, Bouhenna, Samayoa, Ispas (’38 Katanec), Ştefanovici – Marchioni, L. Mihai, Bordeianu (’79 Jatoba) – Harrison (’55 Buş), Bettaieb (’79 Kabran). Antrenor: Leo Grozavu.

Cartonaşe galbene: Papp (’21), Irobiso (’45), Meijers (’53), Jair (’85), Diomande (‘90^3) – Bordeianu (’66), Bouhenna (’68).

Arbitri: Horia Mladinovici; Marius Badea, Imre-Laszlo Bucsi.

0-1, min. 30: L. Mihai a centrat dintr-un corner de pe stânga, Bouhenna, de la 10 metri, poziţie centrală, a trimis în careul mic, iar Ispas, complet liber, a reluat de la 3 metri;

1-1, min. 60: Musi s-a descurcat într-o zonă în care se aflau Todoroski, Bouhenna şi Marchioni, în careu, lateral stânga, şi a înscris la colţul lung;

2-1, min. 90^4: Todoroski a pasat total aiurea în jumătatea gazdelor, până la Işfan, care l-a lansat pe Berisha în flancul stâng, acesta a înaintat, a şutat la colţul lung, Ailenei a deviat, mingea a atins bara stângă, apoi cea dreaptă şi a intrat în plasă.

Aflată pe loc de baraj, cu doar patru lungimi în faţa echipelor situate pe poziţiile retrogradante, dacă luăm în calcul înjumătăţirea punctelor, care va avea loc la finalul sezonului regulat, Politehnica a anunţat că merge la victorie la Ploieşti, pe terenul campioanei remizelor. Ieşenii au justificat intenţiile bazându-se pe dorinţa de a arăta că nu degeaba sunt ţinuţi în puf şi pe slăbiciunile gazdelor. Petrolul e o formaţie cu mari probleme financiare, pregătită de un anonim, cu o poziţie şubredă, care înregistrase linii slabe de clasament atât în ceea ce priveşte atacul (12 partide fără gol marcat; a doua cea mai slabă ofensivă din Liga I, cu 24 de goluri din 25 de partide), cât şi numărul de succese obţinute acasă, patru din 12 meciuri.

Prima repriză a Iaşului

Cu puţini fani în tribune, prahovenii au confirmat în primul act că alcătuiesc o trupă care chinuie fotbalul. Cu şapte jucători peste 30 de ani la start, fără vlagă şi ritm, „găzarii” au aprins doar un foc de paie în start, responsabil cu scânteia fiind Irobiso (‘1 – pe lângă poartă de la 14 metri, ‘4 – Ailenei a parat şutul trimis din colţul careului mic). Poli, după ce s-a „aşezat” în sistemul nou de joc, cu trei stoperi, în oglindă cu cel al gazdelor (diferenţa a fost dată de poziţionarea liniei de trei mijlocaşi, în linie – la Petrolul, în triunghi, cu Mihai sub vârfuri, la oaspeţi), a căpătat treptat curaj şi a pus stăpânire pe joc. Impulsul a fost dat de ocazia lui Bettaieb (’12 – şut de la 10 metri respins de Zima), care a dat tonul mai multor şuturi, nepericuloase însă. Dominarea oaspeţilor a fost concretizată de Ispas în minutul 30, după o fază fixă, deschiderea scorului aducând însă apoi un uşor regres al lui Poli. De care era să profite Irobiso, care a scăpat singur în minutul 45^2, când Ailenei s-a opus egalării.

O nouă cădere la pauză. A câta?

Pauza nu a fost gestionată eficient de oaspeţi, astfel că, din nou, la fel ca în multe alte meciuri, Iaşul a căzut în repriza a doua. Asta după ce Poli a făcut pasul înapoi şi a cedat iniţiativa unei trupe care a trecut la 4-4-2. Drept urmare, după încercările de la distanţă semnate Bordeianu (’47, ’58) şi după bara semnată de Ţicu, direct din corner (’60), Musi a egalat.

Şi după 1-1 meciul a curs pe aceleaşi coordonate, cu iniţiativă, lipsită însă de luciditate, a gazdelor şi încercări, rare, pe contraatac ale oaspeţilor. În privinţa fazelor de finalizare, Ştefanovici (’65) şi Musi (’73) au anunţat două ocazii mari: Ailenei l-a blocat în careul mic pe Bratu (’81), iar Mihai (’86) a ţintit bara de la 16 metri. Astfel, duelul s-a decis în prelungiri. Atunci când Poli a pierdut, prosteşte, injust, un punct. Decisivă a fost o gafă monumentală a lui Todoroski, care fusese depăşit uşor şi la primul gol. De profitat, a profitat Işfan, care, după ce ratase în minutul ‘90^1, i-a pasat decisiv lui Berisha, semnatarul verdictului partidei..

Astfel, Politehnica s-a întors acasă cu tolba goală, iar frigul din clasament a început să îngheţe respiraţia în Copou.

Papp, iertat de eliminare

^ În minutul 21, Papp l-a atacat dur pe Ispas, iar Mladinovici l-a avertizat pe ploieştean, deşi acesta merita eliminat. Cum nimeni nu a intervenit din camera VAR,  jucătorul Petrolului a continuat jocul, la fel ca Ispas, care, după ce a înscris, nu a mai rezistat şi a solicitat schimbare.

^ Musi, care a jucat în sezonul trecut la Poli, nu s-a bucurat după golul egalizator, în semn de respect pentru Iaşi.

^ Bordeianu a recunoscut după meci că Iaşi a jucat slab după pauză. El a considerat că arbitrajul dezavantajează Iaşul, că în prima ligă sunt dorite Dinamo şi alte echipe şi că la fiecare meci se întâmplă ceva subtil.

^ Rezerve neutilizate la oaspeţi au fost Niga, Martac, F. Ilie, Itu, Gheorghiţă şi Allanzinho.

^ Grozavu a lucrat în 2018 la Petrolul, de unde, ca urmare a rezultatelor foarte slabe, a fost demis. Petrolul, care avea condiţii de primă ligă, a ratat atunci promovarea din eşalonul doi.

^ Preşedinte la Petrolul Ploieşti este Claudiu Tudor, fostul decar al Politehnicii Iaşi din perioada 2011-2013.

Declaraţiile tehnicienilor

Florin Pîrvu: „În prima repriză, Iaşul a avut controlul, chiar dacă am avut şi noi ocazii. Sunt foarte supărat că am luat gol din fază fixă. În repriza a doua am controlat noi, după ce am schimbat sistemul. A fost o victorie meritată, am crezut până în ultimul minut”.

Leo Grozavu: „Nu ştiu dacă rezultatul e just, trebuie întrebat domnul Mladinovici. Eu nu am nimic de spus despre arbitraj. În prima repriză am făcut ce trebuia să facem. Şansa nu e cu faţa la noi. La bara noastră sare, la ei intră în poartă”.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii