De Business

Punem punctul pe știi

Cum vă daţi seama dacă porcii din coteţ au pestă porcină africană?

marți, 07 august 2018, 01:49
2 MIN
 Cum vă daţi seama dacă porcii din coteţ au pestă porcină africană?

În contextul cazurilor de pestă porcină din ţară, reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Iaşi (DSVSA) trag un semnal de alarmă cu privire la gradul de contagiozitate extrem de ridicat.

Deşi simptomele debutului pestei porcine africane sunt greu detectabile, fermierii pot observa cu uşurinţă o serie de semne care indică îmbolnăvirea. Astfel, dacă în exploataţiile de porci se înregistrează un deces inexplicabil, este un semnal de alarmă, la fel şi dacă porcii au febră de 40-42 de grade.

„Porcii bolnavi prezintă înroşiri ale pielii, simptom ce poate fi sesizat mai mult la animalele cu pielea deschisă. Acest simptom apare mai ales în vârful urechilor, la coadă, pe piept şi/ sau în zona abdomenului. Pierderea poftei de mâncare, a animalului, este un alt semn care trebuie să vă îngrijoreze. Porcii cu pestă îşi pierd energia, devin apatici şi înainte de deces cu 24-48 de ore îşi pierd coordonarea motrică. Scroafele bolnave avortează. Boala afectează în mod egal masculii şi femelele, iar îmbolnăvirea nu este influenţată de vârstă. De asemenea, porcii mai pot prezenta stări de vomă, diaree (uneori cu sânge) şi scurgeri la ochi“, au precizat reprezentanţii DSVSA Iaşi.

În situaţiile de mai sus, crescătorii de porcine au obligaţia de a anunţă imediat autorităţile, deoarece toate animalele suspecte vor fi sacrificate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi la preţul pieţei.

Fermierii care cresc porci sunt sfătuiţi să-şi ţină animalele în spaţii împrejmuite, în adăposturi închise, să nu aducă porci străini în coteţ, iar vânătorii care aduc acasă porcii mistreţi vânaţi să nu dea resturile de mâncare la porcii din exploataţie.

De asemenea, fermierii trebuie să evite să hrănească porcii cu iarbă de pe câmp, pentru că există riscul ca aceasta  să fie contaminată.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii