Curse gratuite pentru refugiații ucraineni. Un șofer CTP este vorbitor de rusă și a reușit să câștige încrederea persoanelor refugiate

marți, 13 decembrie 2022, 02:50
3 MIN
 Curse gratuite pentru refugiații ucraineni. Un șofer CTP este vorbitor de rusă și a reușit să câștige încrederea persoanelor refugiate

Primăria Municipiului Iași, în colaborare cu Compania de Transport Public (CTP) Iași locală organizează curse speciale pentru refugiații veniți din Ucraina.

„Avem curse speciale pentru refugiați în conformitate cu orarul trenurilor pe care ni-l comunică în fiecare zi reprezentanți ai gării din Chișinău. Cu aceste autobuze călătoresc refugiații veniți din Ucraina prin Republica Moldova, dar și din țara lor de origine”, declară Andreea Luca, purtător de cuvânt CTP.

Refugiații vin la Gara Socola, unde CTP trimite autobuze pentru a-i prelua. În fiecare zi se efectuează o cursă specială sau chiar două, în funcție de numărul pe care cei de la gara din Chișinău îl transmit.

De regulă, persoanele fugite din calea războiului merg cu transportul în comun ieșean la gara mare din Iași, însă există și solicitări expres să meargă spre alte locuri, ca aeroportul sau centrele de cazare publice sau private, în funcție de cum decide grupul. Ucrainienii vin în grupuri de la Chișinău și comunică la fața locului șoferilor care sunt de servciu locul unde vor să ajungă.

Șofer vorbitor de limbă rusă, un sprijin pentru refugiații din Ucraina

Când este cazul de a efectua cursele speciale de la gară spre oraș, este alocat câte un șofer CTP care este disponibil și de serviciu în acea zi. Nu există un criteriu special pentru a-i trimite pe șoferi, sunt toți cei care operează și celelalte curse CTP în municipiu.

Până la venirea translatorilor, comunicarea cu cetățenii ucrainieni a fost dificilă. Dacă ceilalți șoferi comunică cu refugiații prin intermediul persoanelor care traduc, Andrei Rusu este singurul șofer CTP care vorbește limba rusă și poate comunica într-un mod eficient cu aceștia. După ce a fost trimis întâmplător precum ceilalți colegi ai lui, acesta a cerut în mod expres să efectueze curse speciale la începutul perioadei critice a războiului.

Deoarece cunoaște limba rusă, pe care a învățat-o în familie, a simțit că este mare nevoie de ajutorul său acolo.

„El a cerut ca atunci când se organizează cursele speciale să meargă și să-i ajute pe refugiați, pentru a-i îndruma. A fost de mare ajutor, iar pentru asta îi suntem recunoscători”, spune Andreea Luca. El a devenit cunoscut printre refugiați, mai ales la început, pentru că știa să-i direcționeze.

În ultimele luni numărul de refugiați a scăzut. La început, trenul cu ruta Chișinău-Iași ajungea cu grupuri a câte 40 de ucrainieni, iar în weekend erau și câte 200.

„Ne era greu să îi identificăm, care sunt refugiați și care sunt cetățeni basarabeni ce tranzitează Iașul. Toți având bagajele cu ei nu îți dai seama care și cum este. Cel mai important a fost la începutul perioadei de război, când au venit valuri mari, iar noi cu ajutorul atât șoferului care cunoaște limba rusă, cât și a translatorilor am reușit să-i transportăm pe refugiați”, completează purtătoare de cuvânt.

În acest moment, după ce au trecut valurile mari cu refugiați, cursele speciale sunt realizate la solicitarea expresă a oficialităților din Republica Moldova, fiind și cei care plătesc toate călătoriile.

Comentarii