De câte ori apare Iașul în Legea bugetului? Știți că sunt bani pentru centură la Tg Frumos?

luni, 20 decembrie 2021, 03:01
3 MIN
 De câte ori apare Iașul în Legea bugetului? Știți că sunt bani pentru centură la Tg Frumos?

Propunerea de buget pe anul viitor, afişată pe pagina de internet a Ministerului Finanţelor, menţionează Iaşul în doar câteva rânduri. Astfel, între proiectele de autostrăzi aflate în pregătire pe parcursul anului 2021 şi care vor intra etapizat în execuţie în perioada 2022-2025, se află elaborarea/ completarea studiilor de fezabilitate pentru autostrăzile Tg. Neamţ-Iaşi-Ungheni, Tg. Neamţ-Tg. Mureş (A8), dar şi Sibiu-Făgăraş, Făgăraş-Braşov şi Timişoara-Moraviţa. Alte alocări sunt pentru obiective mai mici. Printre acestea, şi Centura oraşului Târgu Frumos.

 

La proiectele de autostrăzi intră şi continuarea finanţării pentru elaborarea studiilor de fezabilitate şi a proiectelor tehnice pentru „Autostrada Braşov-Bacău” (A13) şi pentru „drumurile de mare viteză Ploieşti-Buzău-Focşani-Bacău-Paşcani-Suceava-Siret (A7).

Centură la Târgu Frumos

În dreptul Iaşului continuă să apară proiectul Variantei Ocolitoare Sud, iniţiat prin HG nr. 520/2008, cu o valoare aprobată la acea vreme de 807,6 milioane de lei. De-a lungul a 29,5 km, şoseaua include 16 poduri şi viaducte. Proiectul de buget reia şi termenul de execuţie, 36 de luni, cu finalizare în decembrie 2023. Deşi, din 2012, de când s-a inaugurat sectorul DN 28-Lunca Cetăţuii (14 km), nu s-a mai făcut nimic – doar s-a renunţat la ideea modernizării arterei bd. Poitiers-str. Trei Fântâni –, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii menţionează cheltuieli de 77 de mii de lei pentru anul 2021. „Valoarea rămasă de finanţat la 31.12.2021 este de 493.672 mii lei”, se precizează în document. Rostogolirea proiectului continuă cel puţin până în 2024, când este prevăzută o estimare de cheltuieli în sumă de 36,3 milioane de lei, dar nu e limpede pentru ce anume. Sunt menţionate modernizarea DN 28B Tg. Frumos-Botoşani (aflată în curs) şi Varianta de ocolire a Tg. Frumos, proiect adoptat prin HG nr. 1155/2010: 8,4 km, inclusiv 8 poduri. Costurile estimate atunci, 236,6 milioane de lei, sunt valabile şi în prezent. Altfel spus, în tot acest timp nu s-a cheltuit niciun leu pentru Centura Tg. Frumos. În ce priveşte sectorul feroviar, reabilitarea şi modernizarea liniei CF Ploieşti Sud-Focşani-Paşcani-Iaşi-Frontieră, Paşcani-Dărmăneşti-Vicşani-Frontieră rămâne o prioritate strategică a Companiei Naţionale de Căi Ferate.

Bani alocaţi pentru SRU şi doar promişi pentru sediul Operei

Spitalul Regional de Urgenţă apare în bugetul Ministerului Sănătăţii pe anul viitor cu o alocare de 166 de milioane de lei prin credit de angajament şi 21,8 milioane de lei, credit bugetar. Potrivit HG nr. 290/2019 întregul proiect (850 de paturi) este evaluat la 2,38 miliarde de lei, cu un termen de finalizare estimat pentru iulie 2025. Amintim că, în urmă cu o lună, a fost semnat contractul pentru proiectarea viitorului spital, cu termen de predare a documentaţiei un an.

Investiţii la Iaşi prevede şi bugetul Ministerului Culturii. Este vorba de un proiect rostogolit deja de mai mulţi ani, pentru care însă găsirea amplasamentului pare să fie o misiune imposibilă a administraţiei locale. Astfel, contractarea unui nou împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru co-finanţarea consolidării, restaurării şi reamenajării a opt obiective majore de patrimoniu şi clădiri culturale, pachet în care este inclusă construirea unui sediu propriu al Operei Române Iaşi. Costul total net al întregului pachet este de 270 milioane de euro, iar perioada de implementare prevăzută este de 6 ani. Partea ieşeană a fost estimată la 15 milioane de euro, dar nu este prezentată distinct în proiectul de buget pe 2022.

Investiţii prevăd la Iaşi şi Ministerele Educaţiei, al Agriculturii (pentru liceele de profil), Justiţiei (într-un viitor sediu al Unităţii de Parchet din municipiul Iaşi) şi al Mediului (reabilitarea ecologică a albiei vechi a Jijiei în aval de Nodul Hidrotehnic Chipereşti).

Proiectul de buget va intra în dezbaterea Parlamentului, unde mai poate fi ajustat.

Comentarii