Denunţ: Medicul Anca Dumitrovici Ababneh mi-a prescris tratament împotriva cancerului doar când i-am dat bani

miercuri, 25 ianuarie 2023, 17:11
2 MIN
 Denunţ: Medicul Anca Dumitrovici Ababneh mi-a prescris tratament împotriva cancerului doar când i-am dat bani

Investigaţiile ofiţerilor de la Serviciul Judeţean Anticorupţie în privinţa medicului-şef al secţiei Oncologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, dr. Anca Dumitrovici Ababneh, au pornit de la denunţul familiei unui pacient care a murit de cancer şi al unui pacient care a reclamat că a primit tratamentul de care avea nevoie doar după ce i-a oferit medicului bani.

Un prim denunţ a fost înregistrat în martie 2022, conform căruia medicul a pretins şi a primit bani pentru prescrierea tratamentului, iar în iunie 2022 a fost al doilea denunţ, care reclama faptul că dr. Anca Dumitrovici Ababneh nu ar fi prescris tratamentul recomandat de un alt medic oncolog din Iaşi, în tratamentul căruia pacientul s-a aflat până la un moment dat. Medicamentul administrat la Suceava, altul decât cel prescris de la Iaşi, i-ar fi provocat bolnavului agravarea stării de sănătate, ceea ce a dus la întreruperea tratamentului oncologic. Din declaraţiile martorilor reiese că doctoriţa chema pacientul la cabinet, dar tot amâna începerea tratamentului, din decembrie 2021 până în martie 2022. Între timp familia pacientului ar fi aflat de la alţi bolnavi de cancer pe care i-a întâlnit la spital că pentru a primi tratamentul potrivit pacientul trebuie „să dea plicul”. În aprilie 2022, disperaţi că tratamentul oncologic nu a fost reluat, martorul i-ar fi promis doctoriţei Dumitrovici Ababneh că face un împrumut şi vine cu banii, iar imediat a primit spre completare formularul de consimţământ pentru administrarea tratamentului. Medicamentul comandat a venit în aproximativ două săptămâni, dar nu a mai fost cui să-l administreze deoarece pacientul a murit. Din anchetă reiese că pacienţii discutau între ei că oferirea unei anumite sume era condiţia pentru administrarea tratamentului corespunzător.

De altfel, denunţul făcut de un alt pacient spune acelaşi lucru. Din investigaţiile efectuate în cadrul anchetei a rezultat că în rândul pacienţilor care au nevoie de tratament oncologic era de notorietate că medicul Anca Ababneh Dumitrovici aştepta sume de bani pentru prescrierea medicamentelor şi facilitarea obţinerii de reţete medicale.

 Pentru două cancere 50 de lei n-au fost de ajuns, astfel că pacientul a dublat suma

Supravegherea audio-video a activităţilor desfăşurate, a convorbirilor din mediul ambiental din zona ambulatoriului de Oncologie şi a telefonului doctoriţei a început în data de 7 noiembrie 2022 şi a fost aprobată până în data de 4 februarie a.c.. Din cercetări a reieşit că, în perioada aprilie 2022-19 ianuarie 2023, doctoriţei Anca Ababneh Dumitrovici i s-a făcut promisiunea că va primi o sumă de bani şi că în mod repetat a acceptat, a pretins şi a primit diferite sume de bani sau alte bunuri (miere de albine, caşcaval, cafea, bomboane de ciocolată, brânză etc.) de la pacienţi sau de la aparţinătorii acestora pentru îndeplinirea actelor medicale referitoare la tratamentul şi asistenţa anti-cancer care trebuiau realizate gratuit.

Cititi mai multe pe monitorulsv.ro

 

 

Comentarii