Deşi avea o alcoolemie uriaşă, a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare

luni, 18 septembrie 2023, 01:50
2 MIN
 Deşi avea o alcoolemie uriaşă, a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare

După câteva ore petrecute în crâşmă, un ieşean a avut ambiţia să-şi ducă acasă prietenul de pahar. A reuşit să conducă doar 200 de metri, până în primul cap de pod.

În seara zilei de 9 ianuarie 2020, Bogdan Carcea a mers cu maşina până la barul din sat. Aici, s-a întâlnit cu un prieten, cu care s-a întins la băut. Timp de cinci ore, până după miezul nopţii, cei doi au băut vin alb, fără a mânca nimic. În jurul orei 0.45, Carcea s-a urcat din nou la volan, cu intenţia de a-şi conduce prietenul acasă. Deşi la acea oră, traficul pe DJ 282E era inexistent, şoferului nu i-au ajuns cele două benzi de circulaţie, iar în scurt timp Carcea a pierdut controlul volanului, izbind un cap de pod. De aici, Volkswagen-ul său a ricoşat în şanţ. După câteva încercări nereuşite de a scoate maşina, Carcea şi-a sunat un cunoscut, pe care l-a chemat să vină cu tractorul la faţa locului. Aproape în acelaşi timp cu tractoristul, a ajuns însă şi o patrulă a Secţiei 8 Poliţie Rurală Leţcani.

Carcea a recunoscut că era ameţit, spunându-le poliţiştilor că băuse 750 ml de vin. Calculată retroactiv, alcoolemia teoretică de 2,45‰ indica însă un consum mult mai substanţial. Şoferul a fost trimis în judecată pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, dosarul fiind analizat de magistraţii Judecătoriei ieşene.

Judecătorii au luat în calcul alcoolemia de trei ori mai mare decât limita penală, dar şi faptul că accidentul avusese loc în mediul rural, la o oră târzie, când circulaţia era ca şi inexistentă. Recunoaşterea faptei, ca şi cei doi copii aflaţi în întreţinerea sa i-au adus lui Carcea o pedeapsă cu suspendare. El a fost condamnat la 1 an şi 9 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni. Judecătorii i-au interzis lui Carcea să se mai urce la volan timp de doi ani şi l-au obligat la prestarea a 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii. Sentinţa a fost contestată de Carcea, dosarul fiind preluat de Curtea de Apel.

Comentarii