Comunicat de presa

Discuții bilaterale cu ambasadoarea Finlandei în România – soluții pentru provocările de ordin social, sanitar și educațional (P)

joi, 16 decembrie 2021, 14:28
3 MIN
 Discuții bilaterale cu ambasadoarea Finlandei în România – soluții pentru provocările de ordin social, sanitar și educațional (P)

Miercuri, 15 decembrie, s-a desfășurat prima întâlnire oficială dintre grupul parlamentar de prietenie cu  Republica Finlanda de la Camera Deputaților și Excelența Sa, Marjut Akola, Ambasadoarea Finlandei în România. 

Discuțiile s-au concentrat pe soluțiile și experiența Finlandei în gestionarea provocărilor de ordin social, campania de vaccinare, încurajarea femeilor pentru a face parte din viața publică și reformarea sistemului de învățământ.

Despre ultimul subiect, am dezbătut îndelung cu privire la ceea ce face statul finlandez și filosofia acestuia cu privire la educația copiilor. Copilul în centrul sistemului de învățământ și pregătirea pedagogică continuă a profesorilor pentru a se putea adapta realităților tehnologice și generaționale par a fi rețeta succesului.
”Sistemul de învățământ finlandez este unul dintre cele mai inovatoare și eficiente modele educaționale din Europa și pe plan mondial. Copiii se simt confortabil la școală, nu primesc teme pentru acasă, beneficiază de transport gratuit și o masă caldă sau gustări. Îmi doresc să avem un sistem similar și în România, pentru a facilita accesul la educație tuturor copiilor și în special al celor din categorii de risc, pentru că doar prin educație putem evolua ca societate către venituri mai mari și un trai mai bun. Programul de masă caldă în toate școlile din România este vital pentru a ajuta și motiva copiii, dar și pentru a sprijini părinții să își  susțină copiii la școală”, declară Monica Berescu, deputată USR PLUS și președinte al grupului parlamentar de prietenie cu Republica Finlanda.

În România au fost demarate mai multe programe pentru introducerea mesei calde în școli, iar în anul 2021 peste 150 de unități de învățământ erau incluse în acest proiect. Este un progres, însă acest program trebuie implementat în toate școlile, la nivel național. Necesitatea acestui program este subliniată și de parlamentarii USR PLUS, care au lucrat în ambele camere ale Parlamentului și în comisii pentru a asigura finanțarea. Deputatul USR PLUS, Cătălin Teniță, a propus în toamna acestui an 6 amendamente pentru programul de masă caldă în școli, prin care s-a solicitat oferirea meselor calde în școli pe toată durata anului școlar; introducerea unor criterii transparente de selecție și cu beneficiarii în prim plan. Suplimentar, este necesară alocarea de personal pentru servirea mesei și a proceselor conexe. Din păcate, celelalte partide parlamentare nu au votat aceste amendamente, atât de utile pentru elevi. Programul „Masă caldă în şcoli” a fost introdus în 2016 de Guvernul Cioloş și a contribuit substanţial la îmbunătăţirea frecvenţei elevilor la cursuri şi la reducerea ratei abandonului şcolar.

Pentru a avea succes, programul de masă caldă în școli are nevoie de o finanțare adecvată și de un cadru legislativ cu norme de aplicare actualizate și clare. De exemplu, în 2019 doar o singură școală din județul Iași a beneficiat de acest program iar în 2020 au fost 5 școli înscrise în program, iar rata de abandon școlar a scăzut la fiecare unitate de învățământ care a oferit masă caldă elevilor. Avem nevoie de experiența Finlandei pentru a moderniza sistemul de învățământ și pe această cale, îi mulțumesc E.S. Dnei. Ambasador Akola pentru deschiderea și sprijinul pe care îl oferă”, completează Monica Berescu, președinte al grupului parlamentar de prietenie cu Republica Finlanda.

Preocuparea statului finlandez pentru sistemul educațional este subliniată și prin planul național de redresare finanțat de UE. Finanțarea pentru programul de creștere durabilă al Finlandei este alocată pentru șase priorități, iar educația, cercetarea și inovarea ocupă prima poziție.  

Întâlnirile grupului de parlamentar de prietenie cu Republica Finlanda vor continua anul următor cu propuneri și exemple de bune practici ce ar putea fi implementate cu succes și în România precum și cu suport pentru redactarea celui mai bun cadru legislativ în acest sens.

Monica-Elena Berescu    
Deputat USR, circumscripția electorală nr. 24, Iași

Comentarii