Disperare pe ogoare?

marți, 25 septembrie 2018, 20:00
3 MIN

* Fiind toamnă, pe ogoarele, în viile şi în livezile patriei se munceşte cu sârguinţă ori, cel puţin, aşa ar reieşi citind compunerile şcolăreşti. Cum socoteala de acasă nu prea se potriveşte cu cea din târg, nici situaţia din teren nu seamănă întotdeauna cu litera compunerilor; fragmente de realitate, aduse de la faţa locului, în cele ce urmează:

* Localnicii din Consumatori povestesc că, de când a început toamna, au recoltat ce a răsărit, nicidecum altceva, dar încă nu s-au pus de acord pe tema asta: unii pretind că ar fi recoltat cartofi, gulii sau mango, alţii jură că ar fi adunat coşuri întregi cu orz, lucernă şi pomelo, iar cei din a treia tabără susţin că ar fi fost măsline sau nuci de cocos pentru dulceaţă. Oricum, disputa e mai mult de formă, fiindcă aceste roade ale toamnei, indiferent de soi, au fost trase deja la căzănel şi consumate cu poftă.

* Şi sătenii din Machitori sunt mulţumiţi în această toamnă, deşi ei ştiu prea bine că 1) nu poţi recolta dacă n-ai semănat nimic şi 2) n-au semănat nimic. Totuşi, ei sunt tare mulţumiţi de ce au semănat cei din localitatea învecinată, Nehaliţi, de unde se întorc noapte de noapte cu cârca plină, la adăpostul întunericului. Nemaiavând probleme cu recolta proprie, vrednicii compatrioţi au mult mai mult timp liber la îndemână, de care profită, evident, pentru a citi filosofie şi a se cultiva.

* Omologii lor din Puturoşi au renunţat de o bună bucată de vreme la agricultură şi au amenajat în localitatea lor un mic atelier de confecţii, unde muncesc femeile şi unde se produc în special acele haine groase, căptuşite cu multă vatelină, numite în popor şi "pufoaice". Localnicii au devenit, astfel, principalii producători regionali de băuturi spirtoase, a căror faimă a depăşit graniţele judeţului; demn de menţionat este faptul că producţia lor, cu fiecare an tot mai mare, nu depinde de recoltele toamnei, motiv pentru care nişte cercetători britanici vor să studieze aşa-zisul "Fenomen Puturoşi".

* În altă ordine de idei, o veste bună pentru gospodari: acum, când sezonul estival a ajuns la final şi cursele charter nu mai cară români spre destinaţii exotice, s-au ieftinit trusele de scufundare cu ochelari, tub de respirat şi labe de înot. Mulţi cumpără, nu neapărat pentru a se pregăti de vacanţa viitoare: "Încep ploile şi iar se inundă boxele de la subsol, dar cu ochelarii n-am probleme, oricând pot găsi pe sub apă un borcan de zacuscă sau o damigeană!" spune Matei Sobă, locatar de nădejde. "În plus, tubul de respirat e ideal pentru băut vin din bidon, iar cu labele de înot pliciuesc gândacii de sub cadă!" adăugă el, satisfăcut.

Comentarii