Dosar DNA exploziv la IML Iaşi: şefa, pusă sub control judiciar

miercuri, 30 septembrie 2020, 01:58
2 MIN
 Dosar DNA exploziv la IML Iaşi: şefa, pusă sub control judiciar

DNA are o anchetă discretă la Institutul de Medicină Legală Iaşi. Procurorii investighează în mare taină presupuse fapte de luare de mită care ar fi ajuns la conducerea Institutului, pe timp de pandemie. Profesorul universitar Diana Bulgaru, şefa IML, a fost pusă oficial sub acuzare. “Îmi susţin nevinovăţia. Aştept justiţia să facă dreptate”, spune şefa IML 

O acţiune judiciară discretă în sistemul sanitar ieşean a avut loc acum câteva zile, la Instititul de Medicină Legală (IML) Iaşi. Şefa acestei instituţii, medicul legist Diana Iliescu Bulgaru, a fost chemată la audieri la DNA şi a fost pusă sub acuzare pentru luare de mită şi trafic de influenţă, într-un dosar despre care surse ale “Ziarului de Iaşi” au precizat că ar viza o serie de achiziţii publice efectuate în perioada de după izbucnirea pandemiei cu noul tip de coronavirus. Mai exact, ar fi vorba de achiziţii de materiale sanitare. În acelaşi dosar, potrivit surselor ziarului, a mai fost plasată sub control judiciar şi Lucia Manolache, registrator al laboratorului de Tanatologie de la IML Iaşi. Atât Diana Bulgaru, cât şi Lucia Manolache au contestat măsura controlului judiciar impusă de DNA. Cele două vor afla dacă Tribunalul Iaşi le admite sau nu solicitarea mâine, pe 1 octombrie.

Misterul investigaţiei

Dosarul în care sunt implicate cele două a fost deschis de procurorii anticorupţie recent, însă este în plină desfăşurare, potrivit reprezentanţilor DNA. “Ziarul de Iaşi” a solicitat  informaţii cu privire la acuzaţiile care i se aduc Dianei Bulgaru, însă, oficial, Biroul de Comunicare al DNA a invocat faptul că devoalarea unor date din anchetă, la acest moment, ar periclica investigaţia. Iată răspunsul primit, oficial, de la DNA: “Pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Iaşi se află în lucru o cauză penală în care procurorii anticorupţie au dispus, faţă de persoana la care faceţi referire, punerea în mişcare a acţiunii penale pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă. În acest moment, alte informaţii referitoare la stadiul anchetei nu pot fi puse la dispoziţie în conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001”.
Contactată, Diana Bulgaru, şefa IML Iaşi, care se află în concediu până pe 4 octombrie potrivit unor surse din cadrul instituţiei, ne-a oferit o scurtă declaraţie referitoare la ancheta DNA: “Îmi susţin nevinovăţia. Aştept justiţia să facă dreptate”.

Comentarii