Droguri în hăinuţe pentru copii: reţeaua ieşeană cel mai greu de destructurat

miercuri, 06 aprilie 2022, 23:10
4 MIN
 Droguri în hăinuţe pentru copii: reţeaua ieşeană cel mai greu de destructurat

Un alt aspect care a îngreunat depistarea drogurilor: traficanţii nu se lăcomeau în a pune cantităţi mari în guler sau bată

 

O grupare de traficanţi de etnobotanice a scăpat ieftin din prima întâlnire cu judecătorii. Cei patru traficanţi disimulau „marfa” în haine trimise sub formă de colete prin curier. Metoda s-a dovedit foarte eficientă. Anchetatorii au identificat 74 de transporturi, dar au reuşit să intercepteze doar trei. Cantităţile reduse de droguri capturate s-au reflectat în sentinţele finale.

Pe banca acuzaţilor ajung, de cele mai multe ori, doar distribuitorii de droguri. De această dată, în acelaşi dosar au fost prinşi clienţii, un ieşean din Dacia şi altul din Centru, dar şi furnizorii, doi ardeleni din Hunedoara. Procurorii DIICOT au stabilit că activitatea de furnizori a lui Răzvan Engheş şi Luigi Naghi a început în aprilie anul trecut, când aceştia au început să trimită spre Iaşi colete în care erau ascunse drogurile, sub forma unei pulberi de canabinoizi sintetici. Clienţi le erau la Iaşi Marius Olaru şi Alexandru Ungureanu. Pentru a nu fi depistaţi de organele de urmărire penală, Engheş şi Naghi treceau date fictive pe colete, singurul element real fiind numărul de telefon al destinatarului.

Drog depistat, dar lăsat să meargă mai departe

La sfârşitul lunii aprilie 2020, Olaru, Ungureanu şi un al treilea traficant, ce avea să fie judecat separat, au comandat o cantitate de substanţă pură, în scopul preparării produsului vegetal destinat vânzării către consumatori. Coletul a fost interceptat de poliţiştii Brigăzii de combatere a crimei organizate. Pachetul conţinea doar o bluză mov pentru copii. Se observa însă că în zona gulerului cusătura fusese refăcută manual, iar la palpare se simţea o substanţă semi-solidă care nu semăna a material textil. După desfacerea gulerului, au fost găsite două punguţe din material plastic, conţinând o cantitate totală de 18,75 grame de pulbere de canabinoizi sintetici. Coletul a fost lăsat să meargă mai departe, pentru identificarea destinatarului. La începutul lunii mai, a fost interceptat un al doilea colet, venit tot din Hunedoara. Aceta conţinea o haină neagră, în căptuşeala batei fiind descoperită o punguţă cu 18,23 grame dintr-un alt canabinoid. După câteva zile, într-un colet asemănător a fost găsită o pereche de pantaloni lungi şi alta de pantaloni scurţi, tot pentru copii. A doua pereche avea un buzunar dublu, în care s-au descoperit 2,91 grame de cristale de substanţe cu efecte psihoactive.

Beneficiarii coletelor nu au fost reţinuţi imediat, investigaţiile continuând pentru identificarea furnizorilor. În iunie a fost făcută o ultimă interceptare a unui transport, de data aceasta nu printr-un colet. Marius Olaru mersese personal la Sibiu pentru a prelua marfa. La întoarcere, a fost oprit de poliţişti la Podu Iloaiei, asupra sa fiind găsite drogurile. La percheziţiile domiciliare au fost descoperite cantităţi suplimentare, ca şi cântare, seringi şi alte ustensile. În faţa anchetatorilor, traficanţii şi-au recunoscut faptele, iar martorii au furnizat detalii cu privire la amploarea afacerii. Ungureanu vânduse unui singur client, în timp, o cantitate de cel puţin 200 de grame de etnobotanice, iar altuia, care se aproviziona de 2-3 ori pe săptămână, 1,5 kilograme.

Sprijinul familiei, circumstanţă atentuantă

În instanţă, în favoarea traficanţilor ieşeni a cântărit lipsa antecedentelor penale, vârsta, dar şi sprijinul familiei, care i-ar putea ajuta să se reintegreze social. Nici ardelenii nu avuseseră contacte serioase cu legea penală. Engheş mai fusese anchetat ca minor, iar Naghi fusese condamnat în străinătate, dar condamnarea nu fusese recunoscută în România. Cei patru erau ei înşişi consumatori, implicându-se în trafic şi pentru a-şi asigura propriul necesar de droguri. Cei doi ieşeni au fost condamnaţi la câte un an de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi jumătate. Engheş a fost condamnat tot cu suspendare, la 1 an şi 2 luni de închisoare. Aceeaşi pedeapsă a primit-o şi Naghi, dar cu executarea în regim de detenţie, el aflându-se deja în penitenciar, arestat în altă cauză. Sentinţa Tribunalului poate fi încă atacată cu apel. 

Comentarii