Egiptul intervine în conflictul dintre Turcia şi Siria! Condamnă în cei mai fermi termeni agresiunea

miercuri, 09 octombrie 2019, 19:22
2 MIN
 Egiptul intervine în conflictul dintre Turcia şi Siria! Condamnă în cei mai fermi termeni agresiunea

Egiptul face apel la convocarea unei reuniuni de urgenţă a Ligii Arabe după ce Turcia a declanşat o ofensivă în nordul Siriei, a anunţat miercuri Ministerul egiptean de Externe, citat de Reuters.

„Egiptul condamnă în cei mai fermi termeni agresiunea Turciei asupra teritoriului sirian”, a anunţat Ministerul prin intermediul unui comunicat. Potrivit instituţiei, ofensiva „reprezintă un atac flagrant şi inacceptabil asupra suveranităţii unui stat arab”. Turcia a lansat miercuri o operaţiune militară împotriva forţelor kurde din nordul Siriei, la doar câteva zile după ce trupele americane s-au retras din regiune.

Anunţul începerii atacului militar de către trupele turce vine în urma declaraţiilor făcute de autorităţile de la Ankara, confrom cărora forţe ale Armatei au fost implantate la graniţa cu Siria. Demersul Ankarei ar putea implica forţele militare turce într-un conflict direct cu forţele kurde din Siria, sprijinite de Statele Unite şi de mai multe state din regiune.

Turcia îşi propune crearea unei „zone de securitate”, din care să fie excluse forţele militare kurde şi care să găzduiască o parte însemnată din refugiaţii de origine siriană, rezidenţi ai statului turc. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că ţara sa va lansa o operaţiune militară în nord-estul Siriei, după ce a acuzat Statele Unite că nu iau suficiente măsuri pentru a-i îndepărta pe luptătorii kurzi din Siria, de la graniţa cu Turcia. În acest context, Statele Unite au anunţat că nu vor să fie implicate şi au decis retragerea trupelor din nordul Siriei.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii