Emoție în lumea religioasă. Lacrimi la moartea părintelui Merticariu de la Biserica Banu

joi, 08 aprilie 2021, 01:59
4 MIN
 Emoție în lumea religioasă. Lacrimi la moartea părintelui Merticariu de la Biserica Banu

Fostul paroh de la Biserica Banu, pr. Dumitru Merticariu, a trecut la cele veşnice după o lungă suferinţă. El este cel care s-a implicat în restaurarea bisericii, realizată în cele din urmă cu fonduri europene.  "Aceste eforturi şi această strădanie au lăsat urme adânci în sănătatea părintelui", ne-a spus actualul paroh, preotul Bogdan Ţifrea

Părintele Dumitru Merticariu de la Biserica Banu, unul dintre cei mai cunoscuţi preoţi ieşeni, a murit în cursul zilei de ieri, 7 aprilie, în jurul orei 5.00 dimineaţa. Acesta a fost în trecut preot paroh al Bisericii „Duminica Tuturor Sfinţilor”, cunoscută de ieşeni drept Biserica Banu, până la ieşirea sa la pensie. În anul 2017, când încă era paroh al bisericii, acesta a primit distincţia Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincţie acordată de Patriarhia Română, fiind conferită de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române la propunerea ierarhilor eparhioţi, clericilor şi mirenilor, fiind luate în considerare activităţile pastoral-misionare, administrativ-bisericeşti, didactic-educative şi social-filantropice.

Părintele Dumitru Merticariu a fost unul dintre cei mai îndrăgiţi preoţi ieşeni, cu numeroase acţiuni filatropice şi activităţi pastoral-misionare

Credincioşii îşi pot prezenta omagiul în fiecare zi la Biserica Banu

Potrivit preotului paroh, credincioşii pot să aducă un omagiu părintelui Dumitru Merticariu în fiecare zi la Biserica Banu, unde este în prezent trupul neînsufleţit al acestuia. Cei care doresc să facă acest lucru o pot face zilnic, de dimineaţă şi până la ora 21.30. În fiecare seară, astăzi, joi şi vineri, vor avea loc slujbe de pomenire de la ora 19.00.

Înmormântarea va avea loc sâmbătă, la ora 13.00, slujba de pomenire urmând să se desfăşoare la Biserica Banu, fiind anunţată şi prezenţa Mitropolitului Teofan. Deocamdată, nu a fost stabilit cimitirul unde va fi înmormântat părintele Dumitru Merticariu, fiind încă discutat acest aspect.

„Părintele a plecat la Domnul astăzi dimineaţă în jurul orei 5.00, Dumenzeu să-l odihnească. A fost unul dintre preoţii cei mai apreciaţi din Iaşi şi nu numai din Iaşi. A fost un mare iubitor de cultură, un mare patriot, cunoscut ca atare, a avut colaborări intense cu Armata, cu cei care s-au succedat aici la conducerea unităţilor din Iaşi. A avut o colaborare frumoasă şi cu românii din Basarabia. A fost înfrăţit cu unele parohii de acolo. Ei veneau aici la sărbători şi părintele mergea acolo. A fost, după cum spuneam, un mare iubitor de cultură şi biserica a şi fost cunoscută ca o biserică a oamenilor de cultură pentru că a fost iubitor de carte, iubitor de muzică”, afirmă preotul paroh Bogdan Ţifrea.

„O suferinţă grea şi îndelungată”

Preotul Bogdan Ţifrea a vorbit pentru „Ziarul de Iaşi” despre numeroasele jertfe aduse de părintele Dumitru Merticariu şi faptul că încercările sale neobosite de a renova Biserica Banu, în prezent recondiţionată complet, i-au şubrezit sănătatea. „A fost unul dintre preoţii cei mai jertfelnici, iar prin strădaniile lui, cu binecuvântarea patriarhului de astăzi, mitropolitul de atunci, şi apoi cu binecuvântarea actualului mitropolit, cu sprijinul enoriaşilor şi, desigur, cu ajutorul lui Dumnezeu, a repus într-o lumină extraordinar de frumoasă Biserica Banu. Cu eforturi foarte mari, iar aceste eforturi şi această strădanie au lăsat urme adânci în sănătatea părintelui. Părintele a suferit destul de mult şi destul de greu, suferinţa lui a fost una îndelungată. A plecat însă la Domnul cred că împăcat cu gândul că biserica străluceşte din nou şi că oamenii vor continua lucrarea lui aici”, a mai precizat preotul Bogdan Ţifrea.

În urmă cu mai bine de zece ani, părintele Dumitru Merticariu a ajuns în atenţia publicului prin încercările sale de restaurare a Bisericii Banu, demers susţinut cu greu de autorităţi şi doar la numeroase intervenţii ale părintelui. Într-un final, acesta a demarat în luna iulie 2010 implementarea proiectului „Reabilitarea şi Dezvoltarea Turistică a Monumentului Istoric Biserica Banu Iaşi”, proiect finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Valoarea totală a proiectului a fost  de 11.053.788 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă în valoare de 8.465.905 lei. Astfel, după eforturile neobosite ale parohului Dumitru Merticariu, Biserica Banu s-a transformat dintr-un monument îngropat în schele şi ruine într-o adevărată bijuterie arhitecturală.

În ceea ce priveşte activitatea sa misionară, părintele Merticariu a fost implicat în activităţile mişcării religioase Oastea Domnului care se declară drept “mişcare de trezire spirituală din Biserica Ortodoxă Română”. O parte dintre reacţiile sau acţiunile acestei mişcări religioase au fost considerate în trecut ca fiind „extremiste”. Mişcarea religioasă este însă una foarte importantă în Biserica Ortodoxă, având peste 300.000 de membri, realizând numeroase acţiuni filantropice, misionare sau catehetice.

Comentarii