Eva Kaili, vicepreşedintele grec al Parlamentului European, arestată preventiv

duminică, 11 decembrie 2022, 16:31
2 MIN
 Eva Kaili, vicepreşedintele grec al Parlamentului European, arestată preventiv

Vicepreşedintele grec al Parlamentului European Eva Kaili şi alte trei persoane au fost inculpate şi arestate duminică în Belgia în cadrul unei anchete privind suspiciuni de corupţie legate de Qatar, a declarat pentru AFP o sursă judiciară.

 Parchetul federal nu a dat niciun nume, anunţând că patru dintre cele şase persoane reţinute în ultimele 48 de ore au fost plasate în arest preventiv. Cele patru persoane au fost inculpate de un judecător din Bruxelles pentru „apartenenţă la o organizaţie criminală, spălare de bani şi corupţie", a anunţat parchetul federal într-un comunicat. Alte două persoane au fost eliberate de către judecător.

Potrivit unei surse judiciare, care a vorbit sub protecţia anonimatului, Eva Kaili este una dintre cele patru persoane arestate preventiv.

Kaili nu a putut beneficia de imunitate parlamentară

Kaili nu a putut beneficia de imunitate parlamentară deoarece infracţiunea de care este acuzată a fost descoperită "în momentul săvârşirii” vineri, a explicat aceeaşi sursă pentru AFP. Sursa a confirmat relatările din presă potrivit cărora Eva Kaili era în posesia unor "saci de bani" vineri seară, când a fost săltată de poliţia belgiană. Procuratura federală a anunţat, de asemenea, că sâmbătă seară a avut loc o percheziţie la domiciliul unui al doilea europarlamentar. Locuinţa din Bruxelles a Evei Kaili a fost percheziţionată vineri seară.

În acest caz, „există suspiciunea că sume importante de bani sau cadouri importante au fost plătite unor terţe persoane cu o poziţie politică şi/sau strategică în cadrul Parlamentului European care le-ar fi permis să influenţeze deciziile acestei instituţii", se arată în comunicatul procurorului.

 

 

Comentarii