Eveniment dedicat cercetătorului Ioan Opriş la Muzeul Naţional al Literaturii Române

luni, 17 octombrie 2022, 01:50
2 MIN
 Eveniment dedicat cercetătorului Ioan Opriş la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Un eveniment dedicat cercetătorului Ioan Opriş se desfăşoară miercuri, 19 octombrie 2022, la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Iaşi, începând cu ora 17:00. 

Va avea loc lansarea volumului aniversar „Ioan Opriş. O viaţă dedicată Patrimoniului Cultural Naţional”, care va fi coordonată de prof. univ. dr. Mircea Ciubotaru, dr. Aurica Ichim, managerul Muzeului Municipal Regina Maria din Iaşi şi dr. Alexandru Constantin Chituţă, managerul interimar la Muzeul Naţional Brukenthal.

Cartea a fost editată cu prilejul aniversării profesorului Ioan Opriş la împlinirea a 80 de ani de viaţă. Tipărit în condiţii grafice deosebite, volumul însumează 350 de pagini şi este alcătuit din următoarele capitole: „O viaţă pentru o datorie”; „Monumente religioase şi civile, arte minore” şi „Pentru conservarea patrimoniului cultural”.

În spaţiul public, Ioan Opriş este o personalitate emblematică a muzeologiei româneşti contemporane, un eminent academician şi un strateg strălucit, promotor al tendinţelor actuale ale ştiinţei muzeologice şi patrimoniului cultural. În perioada 1982-1990 a fost redactor principal la Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică.

Ulterior, a ocupat funcţia de director al Direcţiei Muzeelor şi Colecţiilor. Între 1991 şi 1994 a fost director fondator al Muzeului Naţional Cotroceni, iar în perioada 1993-1994, director al Direcţiei pentru Protecţia şi Valorificarea Patrimoniului Cultural Naţional din cadrul Ministerului Culturii. A predat la mai multe universităţi, printre care şi la Universitatea Valahia, care i-a oferit titlul de Doctor Honoris Causa.

Activitatea de cercetător ştiinţific şi de pionierat în domeniul muzeologiei a fost apreciată şi răsplătită cu numeroase distincţii şi premii: Premiul George Oprescu, acordat de Academia Română, în 1994; Ordinul Pentru Merit în grad de cavaler, în anul 2002. Este membru de onoare al Academiei din 2017. A publicat peste 40 de volume, peste 400 de articole de specialitate, a participat la sesiuni, comunicării şi simpozioane în ţară şi în străinătate.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Academia Română, Muzeul Naţional Brukenthal şi Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iaşi.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii