EXCLUSIV: Cea mai mare reţea românească de anabolizante ilegale, anihilată de la Iaşi. Un milion de doze confiscate. Detalii uluitoare

joi, 06 aprilie 2023, 01:50
3 MIN
 EXCLUSIV: Cea mai mare reţea românească de anabolizante ilegale, anihilată de la Iaşi. Un milion de doze confiscate. Detalii uluitoare

Cea mai mare reţea de anabolizante pentru culturişti, care se întindea ca o caracatiţă prin toată ţara, a fost destructurată de la Iaşi. Poliţiştii de la Crimă Organizată Iaşi şi DIICOT Iaşi au “suprimat” dintr-o lovitură un milion de doze cu substanţe dopante care urmau să ajungă la culturişti din ţară, în special din Iaşi, Constanţa sau Sibiu. Cei care produceau “marfa” sunt din Republica Moldova, iar ceilalţi din reţeaua de 11 erau distribuitori prin sălile de forţă. De exemplu, unul dintre distribuitorii de anabolizante arestat în cauză este un cunoscut culturist din Constanţa. De altfel, liderul grupului infracţional a fost stabilit a fi Alexandr Creţu, un farmacist din Chişinău. Detalii despre cum fabricau basarabenii substanţele, citiţi în rândurile de mai jos.

 

Alexandr Creţu studiase farmacia în Chişinău, acesta fiind de altfel şi practicant de culturism. El avea un nume fictiv pe facebook. De altfel, atât el cât şi distribuitorii nu erau “prieteni” pe reţeaua Facebook. Pe la jumătatea anului 2021, tânărul care studiase farmacia la Universitatea de Farmacie din Chişinău, împreună cu fratele său Dumitru Creţu, cu Ion Medveţchii, Sorin Brighidin şi Ion Bejenari au închiriat o hală veche de CAP într-o localitate de lângă Bacău. Aici, aceştia au comandat din China diferite substanţe active pe care le amestecau, apoi le încapsulau în doze mici.

Fabrică într-un CAP părăsit

Anchetatorii au fost nedumeriţi atunci când au găsit şi o cantitate de ulei vegetal de floarea soarelui, care era folosit ca şi compus. Tot aici, poliţiştii au găsit circa 500.000 de doze care urmau să fie livrate în urma unor comenzi online în diferite locuri, cum ar fi Constanţa şi Iaşi. O altă cantitate de substanţe active a fost găsită în „fabrică”, care urmau să asigure încă circa 500.000 de doze cu substanţe dopante. De altfel, o parte dintre substanţe şi doze au fost găsite într-un mic depozit din Holboca. Dintre distribuitorii de anabolizante – toţi practicau culturismul – este cercetat în cauză şi unul dintre cei mai cunoscuţi culturişti din Constanţa. Acesta se numeşte Eugen Matiş (FOTO).

“Dispune luarea faţă de inculpatul Matiş Eugen, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de fabricarea, producerea, experimentarea, prepararea, procesarea, transformarea, oferirea, distribuirea, vânzarea, punerea în vânzare, administrarea, livrarea cu orice titlu, trimiterea ori alte operaţiuni privind circulaţia substanţelor dopante cu grad de mare risc şi a produselor care conţin substanţe dopante cu grad de mare risc, fără drept, a măsurii preventive a arestului la domiciliu, pentru o perioadă de 30 zile”, se arată pe portalul instanţelor de judecată.

37 de percheziţii. Vânzări de un milion de euro

“În urma celor 37 percheziţii efectuate în România şi în Republica Moldova au fost descoperite şi ridicate 340.000 de comprimate conţinând diverse substanţe, 20.000 de flacoane cu doze multiple de substanţe, 28.000 de fiole, 433 de seringi, 8.500 de etichete, 6,5 kilograme de pulberi active, 46 litri de substanţe active lichide şi 100 kilograme de celuloză microcristalină. De asemenea, au fost ridicate sumele de 47.000 euro, 42.000 lei, 193.000 lei moldoveneşti, 15.800 USD, precum şi 8 ceasuri de lux, două cristale posibil pietre preţioase, cinci autoturisme, două portofele de criptomonede offline, 25 telefoane mobile şi 17 carduri bancare.

Precursorii necesari fabricării produselor conţinând substanţe dopante cu grad de mare risc au fost introduşi în România prin intermediul unor colete expediate din China. După primirea substanţei active, membrii grupului infracţional au fabricat produsele în laboratorul clandestin, după care au expediat produsele finite consumatorilor de astfel de substanţe de pe teritoriul României şi al Uniunii Europene. Din actele de urmărire penală rezultă faptul că, începând cu a doua jumătate a anului 2021, membrii grupului infracţional a expediat colete în urma cărora au obţinut suma de cel puţin 1.000.000 euro, sumă care a fost investită în bunuri aflate pe teritoriul Republicii Moldova”, se arată în comunicatul celor de la DIICOT. 

 

 

Comentarii