De Business

Punem punctul pe știi

Dezmăţ cu deconturi la Direcţia Agricolă

EXCLUSIV: Furt de milioane la Direcţia Agricolă. Fostul director: „Nu mai sunt om”

sâmbătă, 27 ianuarie 2018, 03:02
4 MIN
 EXCLUSIV: Furt de milioane la Direcţia Agricolă. Fostul director: „Nu mai sunt om”

Delapidări şi acte contabile efectiv dispărute mai ceva ca la firmele vândute la boschetari, totul într-o importantă instituţie de stat. Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Iaşi, instituţie cu sute de angajaţi şi de o importanţă vitală pentru domeniu, a ajuns o gaură neagră, la propriu. Instituţia se află în centrul unui imens scandal de delapidare: în ultimii şapte ani, au dispărut din casieria instituţiei nu mai puţin de 1,1 milioane lei. Cazul este în atenţia mai multor instituţii de control. Bani au dispărut în mod revoltător, prin două modalităţi. O dată: sumele erau scoase din Trezorerie, însă casierul înregistra doar o mică parte din bani la casieria instituţiei. Altă parte din bani dată dispărută a fost “subtilizată” chiar mai banal: banii erau scoşi din Trezorerie, erau înregistraţi în casierie, apoi erau băgaţi pur şi simplu în buzunar: nu tu facturi sau chitanţe justificative. Surse din instituţie spun că “tartorul” acestei “mega-găinării” ar fi fostul director Neculai Olariu, în prezent pensionat. Acesta ar fi "dirijat-o” pe contabila instituţiei, domnişoara Manuela Antoniu, cu care era în relaţii apropiate, şi care acum locuieşte într-o vilă pe trei niveluri, cât un bloc, în Tătăraşi. Potrivit aceloraşi surse, domnişoara Antoniu caută acum disperată bani, în stânga şi în dreapta, la cunoscuţi, pentru a-i pune înapoi în contabilitate. Încă un amănunt fulminant: nimeni nu a mai văzut vreodată, în ultimii ani, documentele contabile ale instituţiei. Au dispărut efectiv.

Jurnaliştii "Ziarului de Iaşi" au aflat de “gaura” imensă de la Direcţia Agricolă Iaşi chiar de la angajaţi ai acestei instituţii. Culmea, toţi vorbesc în şoaptă atunci când sunt întrebaţi de suma colosală “rostogolită” ani de zile, de contabila instituţiei, Manuela Antoniu. Fostă “apropiată” a directorului pensionat Neculai Olariu, domnişoara Manuela este blamată de o parte dintre colegi, dar şi căinată de alţii. Primii sunt de părere că femeia şi-a însuşit banii de-a dreptul, alţii sunt de părere că a fost păcălită de fostul director Olariu, care ar fi folosit-o.

"Noi nu ştim încă, şi lăsăm organele abilitate să îşi facă treaba. Însă un lucru este cert: suma a dispărut din casierie începând cu anul 2011, Olariu a fost director executiv şi adjunct, cu rocade periodice, apoi vreun an şi ceva, până în decembrie 2016, instituţia a fost condusă chiar de către contabila Manuela Antoniu", spun angajaţii.

Dra Antoniu ar fi fost “sprijinită” să ajungă în “funcţia supremă” chiar de către Olariu, mai spun surse din instituţie.

Un control al Curţii de Conturi a dărâmat totul

Cert este că, la ultimul control realizat de către Curtea de Conturi, inspectorii au găsit o gaură imensă. Spunem că a găsit, deoarece nici ei nu sunt siguri pe suma maximă prejudiciului, pentru că nu au văzut prea multe documente contabile, cum ar fi state de salarii, facturi, sau deconturi. Aceştia au stabilit un prejudiciu în valoare de aproape 1,1 milioane lei ca fiind unul minim, bani pe care i-au imputat şefului de atunci al instituţiei, Magneriu Jalbă. Întrebat, acesta a ridicat din umeri.

“Eu, de opt luni de zile, nu mai sunt om. Nu ştiu unde au dispărut banii. Toate documentele contabile sunt la altcineva. Eu, de atăţia ani de când lucrez la DADR, mi-am văzut de pătrăţica mea, nu m-am băgat în a altora”, ne-a spus, ieri, fostul director al instituţiei.

Actualul director, numit în urmă cu două luni, s-a făcut pământiu la faţă atunci când l-am întrebat dacă a “luat urma banilor”. Acesta ne-a vorbit în şoaptă, pe durata discuţiei noastre, în biroul lui.

“Sincer să vă spun, aud doar vorbe. Eu am fost pus în funcţie în urmă cu două luni. Am dat toate sesizările şi documentele către jurista instituţiei”, ne-a spus Laurenţiu Precup, actualul şef al instituţiei.

Acte dispărute ca de la firmele vândute la boschetari

Cum a luat banii contabila din casieria instituţiei? Cel mai probabil, cu ajutorul casierului. De altfel, de pe data de 15 ianuarie, femeia care lucra pe acest post s-a transferat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA). Ea se numeşte Anda Popa. Şefa sa, Manuela Antoniu, a fost “somată” de către conducerea DADR Iaşi să înapoieze două sume de bani: una de 316.000 lei, bani care ar fi “ieşit” din casierie prin sustragere directă. Adică, casierul şi contabilul mergeau la Trezorerie, unde încasau cecuri numerar, apoi casierul înregistra în gestiune numai o parte din bani. De asemenea, suma de 763.000 lei reprezintă bani scoşi din casierie, însă nu au mai fost aduse facturi sau dovezi de plată. De asemenea, în privinţa salariilor, inspectorii de la Curtea de Conturi nu au găsit state de plată, şi nici alte documente contabile. De altfel, imediat după ce femeia a fost somată să înapoieze banii, Antoniu a dat în judecată instituţia, spunând că nu a fost de faţă în momentul controlului Curţii de Conturi, şi că nu ştie nimic despre vreun prejudiciu. Dosarul este înregistrat la Tribunalul Iaşi, Secţia de Contencios Administrativ.

Vilă cât un bloc

Jurnaliştii "Ziarului de Iaşi" au mers acasă la contabilă, ieri la amiază. Cel mai probabil, femeia a fost înştiinţată că jurnaliştii vor să stea de vorbă cu ea, şi şi-a închis telefonul. Femeia locuieşte într-o vilă de toată frumuseţea: trei etaje, situată într-o zonă râvnită, respectiv Tătăraşi, în apropiere de Ateneu. Femeia se afla acasă, însă nu a dorit să stea de vorbă cu noi. Aceasta locuieşte cu mama sa şi cu o altă familie. Astfel, în imobilul uriaş, Manuela Antoniu locuieşte la parter, unde beneficiază de 300 metri pătraţi, la etajul unu mama acesteia, care împarte o suprafaţă asemănătoare, iar la trei, o altă familie. Casa a fost finalizată în perioada 2010 – 2011. Un an "de vârf" al delapidărilor, potrivit unor surse din instituţie. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii