Toţi şefii din instituţie, prinşi cu mâinile până la cot în bugetul şi aşa sărăcăcios

EXCLUSIV: Vilă pentru fiică ridicată cu banii furați de la colegii de serviciu din Primărie

miercuri, 07 noiembrie 2018, 02:59
3 MIN
 EXCLUSIV: Vilă pentru fiică ridicată cu banii furați de la colegii de serviciu din Primărie

Este una dintre acuzele aduse contabilei din Primăria Andrieşeni, unde Curtea de Conturi a descoperit un prejudiciu imens: un milion de lei. De la descoperirea „găurii“, mai mulţi funcţionari care au legături cu banii dispăruţi şi-au dat demisia. Până şi primarul pleacă din funcţie, după ce a fost condamnat: a deturnat fonduri europene.

La Primăria Andrieşeni, unde a avut loc una dintre cele mai mari delapidări din bani publici, apele s-au tulburat mai tare după ce s-a descoperit că prejudiciul este infinit mai mare. Anul trecut, în octombrie, inspectorii Curţii de Conturi Iaşi au descope­rit o „gaură“ de aproape 500.000 lei. Apoi, în urma extinderii cercetă­rilor de către poliţişti, prejudiciul pur şi simplu s-a dublat. Imediat, în cadrul aparatului administrativ din cadrul Primăriei s-au creat disensiuni, din cauza pasării res­pon­sa­bilităţilor, iar câţiva funcţio­nari au plecat din instituţie care încotro. În perioada următoare, va fi plecat şi primarul Maricel Tur­cu, după ce s-au adeverit acuzaţi­ile de deturnare de fonduri UE dintr-un dosar penal mai vechi.

Începe fuga

Prima care a dat bir cu fugiţii din Primărie a fost contabila Doina Mina Costea, apoi casierul şi secretara. Viceprimarul spune că a mai rămas doar unul dintre cei care au luat bani din gestiune, şi că vor scoate mai multe posturi la concurs.

„Nu avem contabil, avem pe cineva care se ocupă de contabilitatea primăriei printr-o asociaţie. Însă sunt o groază de posturi pe care le vom scoate la concurs în perioada următoare. Ei furau banii care intrau în fondul de rulment. Ei scoteau bani pentru 29 de angajaţi, însă noi suntem 15. Nu mai spun că unul dintre cei care au furat lucrează în continuare la Primărie, este vorba despre Ciprian Lazăr, agent fiscal. Mare parte dintre cei implicaţi în delapidare şi-au dat demisia, în frunte cu contabila. Ea l-a băgat pe primar în toată treaba asta, deşi el nu este vinovat. El a dat nişte semnături, nu a luat nici cinci bani, însă a căzut pe el. Eu ca viceprimar nu am avut treabă cu aceste furturi de bani. Totul a fost făcut de către contabilă şi alţii. Banii luaţi de contabilă au mers la fetele ei. Unde locuieşte contabila în prezent, lângă ea este o casă, pe dreapta, neterminată. Este casa fiicei ei, iar dacă nu îşi dădea demisia de la primărie termina de construit casa“, ne-a spus actualul viceprimar Ioan Anton, cel care va prelua, ca interimar, până la noi alegeri, funcţia de primar al comunei Andrieşeni.

Sesizări penale

Anul trecut, în urma unui control al Curţii de Conturi s-a descoperit o lipsă în gestiune de 432.000 lei, bani care fuseseră „subtilizaţi“ în decursul a trei ani, prin suplimentarea lefurilor angajaţilor. Aceştia ridicau mai mulţi bani, cu sume între 10.000 şi 20.000 lei, în fiecare lună, bani care intrau de fapt în buzunarele compartimentului financiar al primăriei. La momentul respectiv, primarul Maricel Turcu a făcut sesizare penală, iar în acest caz fusese deschis un dosar penal pentru infracţiunea de delapidare.

Comentarii