FERIȚI-VĂ de ţânţari! Au adus virusul West Nile la Iaşi. Boala poate fi mortală

sâmbătă, 28 iulie 2018, 02:00
2 MIN
 FERIȚI-VĂ de ţânţari! Au adus virusul West Nile la Iaşi. Boala poate fi mortală
Caz confirmat oficial: un ieşean din mediul rural are virusul West Nile. Acesta se transmite la om prin înţepătura de ţânţar, fiind până de curând specific zonei Africii de Nord şi a Nilului. Medicii cred însă că schimbările climatice din ultima vreme, dar şi umezeala dată de precipitaţiile abundente din acest an, au făcut posibilă apariţia virusului şi la ţânţarii din judeţul Iaşi. Sfatul acestora: feriţi-vă de ţânţari! La nivel naţional sunt confirmate cinci cazuri, deocamdată nefiind înregistrat niciun deces, boala dată de virus fiind cu evoluţie imprevizibilă.

Un prim caz de infectare cu virusul West Nile din acest sezon, virus care se transmite la om prin înţepătura de ţânţar, a fost confirmat în Iaşi. Este vorba de un bărbat în vârstă de 67 de ani, din judeţul Iaşi, care nu a ieşit în afara ţării, şi care a ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ prezentând semnele epidemiei.

„Este un caz confirmat în spital. Pacientul este un bărbat în vârstă de 67 de ani, care prezintă o evoluţie favorabilă până în momentul de faţă. Boala se transmite de la ţânţari. Sfatul nostru este să limităm expunerea în zone cu ţânţari, având în vedere, în special, modificările climatice şi meteorologice care favori­zează dezvoltarea lor. Ţânţarii se dezvoltă în ultima vreme, datorită umidităţii, şi trebuie să fim atenţi. Noi avem în ve­dere, la orice suspiciune de meningită, şi această cauză“, a menţionat profesorul Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Conform Centrului Naţional de Su­praveghere şi Control al Bolilor Trans­misibile (CNSCBT), în sezonul 2018 au fost raportate, în perioada 2 mai – 24 iulie, cinci cazuri de infecţie cu virusul West Nile, dintre care niciun deces. Cazurile confirmate au fost înregistrate la persoane de gen masculin. Pe lângă cazul bărbatului diagnosticat în Iaşi, alte două persoane au fost descoperite în Dolj, una în Brăila şi alta în Olt.

Virusul West Nile a fost descoperit în 1937, în districtul cu acelaşi nume din Uganda – Africa, iar principala cale de transmitere a acestei infecţii este înţepătura de ţânţar. Perioada de incubaţie a infecţiei la om este cuprinsă între 3 şi 15 zile, şi cele mai multe dintre cazuri sunt asimptomatice. Cu toate acestea, specialiştii spun că la aproximativ 20% dintre oa­meni principalele simptome sunt asemă­nătoare gripei, bolnavii prezentând cefalee, stare de rău, febră, anorexie, febră şi vărsături. La 1% dintre cazuri pot apărea şi simptome neurologice, precum meningita sau meningoencefalita.

Principalele recomandări pentru populaţie sunt purtarea hainelor cu mânecă lungă şi a pantalonilor lungi, utilizarea substan­ţelor toxice împotriva ţânţarilor, utilizarea insecticidelor în locuinţă în cazul în care aceştia au pătruns acolo, şi îndepărtarea recipientelor de apă stagnată şi a gunoiului menajer, care ar putea să-i atragă.

Comentarii