Finlanda are cea mai bună școală și zero olimpici. România: 14 medalii, 50% analfabeți

marți, 10 ianuarie 2023, 12:44
1 MIN
 Finlanda are cea mai bună școală și zero olimpici. România: 14 medalii, 50% analfabeți

Anul care s-a încheiat a fost fantastic pentru România la olimpiadele internaționale, unde s-a clasat prima în Europa. În contrast, la testele PISA, care refectă nivelul mediu general de pregătire al elevilor, România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană.

România este cea mai bine plasată țară din Europa în ceea ce privește numărul de medalii pe care elevii le-au obținut, în 2022, la olimpiadele școlare internaționale. La matematică și fizică suntem pe locul întâi ca număr de medalii, iar la informatică și la chimie în top 3.

În total, elevii din România au obținut la cele patru discipline: matematică, informatică, fizică și chimie 7 medalii de aur și 7 de argint.

Jumătate dintre elevii din România pot citi dar nu pricpe însemnătatea a ceea ce citesc. Tot în România, 45% dintre elevi au fost identificați pe baza testelor PISA ca fiind analfabeți funcționali. Dacă punem la socoteală că abandonul școlar până la clasa a VIII-a este de minim 10%, rezultă 50% analfabeți.

În schimb, Finlanda este cea mai bine clasată țară la testele PISA, care măsoară cunoștințele elevilor. Finlanda nu are nicio medalie de aur sau de argint la olimpiadele internaționale. Citeşte mai mult pe newsweek.ro.

Comentarii