Fluieră vântul prin conturile Politehnicii

miercuri, 19 februarie 2020, 02:43
3 MIN
 Fluieră vântul prin conturile Politehnicii

 

Jucătorii nou veniţi nu şi-au încasat salariile pe luna ianuarie. Banii din a doua rată a drepturilor TV au fost gajaţi aproape toţi, iar fondurile încasate ca urmare a vinderii lui Loshaj s-au cheltuit imediat. Dacă rămâne pe locul XII, Poli nu va mai încasa decât 65 000 de euro din ultima rată a drepturilor TV din acest an

 

“Cea mai bună situaţie financiară a Politehnicii din ultimii zece ani” aşa cum spunea primarul Iaşului, Mihai Chirica, despre ceea ce i-a lăsat moştenire fostul preşedinte al clubului, Adrian Ambrosie, lui Ciprian Paraschiv, este un dezastru! Ultimul, care a devenit numărul 1 în club de circa două săptămâni, nu a găsit fonduri nici pentru plata salariilor pe luna ianuarie pentru jucătorii nou veniţi şi o parte a celor care au jucat la Poli de la începutul sezonului. Reamintim, o altă parte a fotbaliştilor şi-a încasat salariile pe luna ianuarie în avans, de la finalul anului trecut, decizia inconştientă a conducerii de atunci rupând vestiarul condus în acea perioadă de Mihai Teja.

Situaţia este gravă din cauza faptului că Ambrosie girase aproape toţi banii dintr-a doua rată a drepturilor TV, circa 500 000 de euro. 250 000 de dolari au fost returnaţi “americanilor” despre care fostul preşedinte a ameninţat în repetate rânduri că vor deveni investitori, lucru care nu s-a concretizat, circa 200 000 de euro au fost plătiţi către FCSB pentru stingerea datoriei apărute după cumpărarea lui Kamer Qaka. Alţi 50 000 de euro fuseseră împrumutaţi de la omul de afaceri ieşean Ioan Zapodeanu.

Nici banii obţinuţi din vânzarea lui Florian Loshaj la Cracovia nu au stat prea mult în conturi. Cei 275 000 de euro au fost cheltuiţi aproape toţi pentru stingerea unor datorii care puneau în pericol licenţierea Politehnicii pentru sezonul viitor. Chiar şi aşa, Poli mai are nevoie de bani pentru a fi pe zero până la 31 decembrie 2019 la anumite capitole şi a fi astfel sigură că va primi licenţa pentru stagiunea 2020-2021! Asta în condiţiile în care antrenorul Mircea Rednic a împrumutat clubul luna trecută cu peste 100 000 de euro, bani pe care tehnicianul urmează să şi-i recupereze în vară.

Din nefericire, singura sursă sigură de finanţare la ora actuală, a treia rată din drepturile TV, va fi infimă. Ca urmare a rezultatelor proaste începute anul trecut şi continuate acum, Iaşi a ajuns pe locul XII, care duce la baraj. Acest loc generează venituri de nici 65 000 de euro. Adică circa un sfert din necesarul pe o lună al clubului! Iar dacă Politehnica mai coboară un loc după ultima rundă, suma din capitolul amintit va fi zero!

În atare condiţii, Paraschiv, aflat în corzi, are puţine soluţii la dispoziţie pentru ca prostiile din trecut să nu se spargă în capul lui: obţinerea unor finanţări de la oficialităţile locale sau sponsori noi. Asta pentru că banii obţinuţi din vânzarea de bilete în meciurile din play-out vor fi simbolici. În plus, sponsorii vechi au fost alungaţi de Ambrosie, care, în plus, a păcălit lumea în repetate rânduri în legătură cu atragerea altora noi. Cel mai bun exemplu este Prime Kapital, despre care fostul preşedinte a declarat încă din toamna trecută că va plăti 100 000 de euro, firma amintită nevirând însă niciun cent Politehnicii până acum.

Rămâne de văzut cum se va descurca Paraschiv, care pare că a riscat inconştient atunci când a lăsat postul de manager de dezvoltare în cadrul Federaţiei Române de Fotbal pentru a prelua şefia unui club aflat aproape de moarte clinică.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii