Focare de Covid în spitalele ieşene

luni, 31 ianuarie 2022, 23:59
2 MIN
 Focare de Covid în spitalele ieşene

Şase focare raportate într-o singură zi, majoritatea fiind la unităţi medicale sau centre de asistenţă socială. Cel mai îngrijorător este la Maternitatea “Elena Doamna“, unde două asistente şi şapte sugari de la Secţia de Neonatologie au fost depistaţi pozitiv. Personalul depistat a fost izolat la domiciliu, iar bebeluşii, izolaţi pe secţie.

Un alt focar raportat în reţeaua medicală ieşeană este la Spitalul Clinic “Nicolae Oblu“, unde 17 pacienţi şi cadre medicale sunt infectate cu SARS COV 2. Practic, în acest moment nu există spital sau secţie de spital care să nu aibă un angajat infectat. “Deocamdată, nu se pune problema închiderii vreunei secţii din lipsă de personal. Se găsesc soluţii, se modifică turele. Dar, într-adevăr, situaţia infectaţilor din sistem este îngrijorătoare” , a spus dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi. În opinia liderului “Sanitas“, Iulian Cozianu, ritmul de infectare a cadrelor medicale va duce foarte repede la disfuncţii majore în sistem. “Ceea ce se întâmplă în acest val vizavi de numărul foarte, foarte mare al persoanelor care se îmbolnăvesc, se întâmplă şi pentru personalul medical. Asta înseamnă că avem o mare problemă pentru că, în fiecare zi ies tot mai mulţi angajaţi pozitivi. Şi aici vorbim de ordinul zecilor de angajaţi pozitivi pe zi, ceea ce, din păcate, va duce la închiderea unor secţii din lipsă de personal. Cele mai mari probleme sunt la IRO, Spitalul Spiridon şi Spitalul de Neurochirurgie”, a spus Iulian Cozianu.

Vestea bună, adaugă acesta, este că o mare parte dintre angajaţi prezintă simptome minore sau sunt asimptomatici, ceea ce implică revenirea lor în spital după 5, 7 sau 10 zile în funcţie de gravitatea bolii, dar ritmul accelerat de infectare este mult mai mare decât în alte valuri ale pandemiei.

Comentarii