Fondatorul şi fostul preşedinte Wirecard a fost arestat alături de alţi doi directori

miercuri, 22 iulie 2020, 18:27
1 MIN
 Fondatorul şi fostul preşedinte Wirecard a fost arestat alături de alţi doi directori

Justiţia germană a anunţat miercuri arestarea fostului preşedinte şi fondator al Wirecard alături de alţi doi directori în legătură cu vastul scandal de fraudă contabilă la compania de plăţi online, relatează AFP. „Investigaţia intensivă a procuraturii din Munchen a arătat că acuzaţiile aduse inculpaţilor s-au extins considerabil”, afirmă procurorii germani, notând că au stabilit că frauda a început încă din 2015.

Potrivit acestora suspecţii ar fi decis la momentul respectiv să „umfle” bilanţul companiei prin artificii contabile cu scopul de a face Wirecard mai atractivă pentru clienţi şi investitori. Însă inculpaţii „ştiau deja cel târziu de la sfârşitul lui 2015 că firma înregistra pierderi”, potrivit anchetatorilor germani. Investigaţia a descoperit că bănci din Germania şi Japonia precum şi alţi investitori au furnizat fonduri în valoare de aproximativ 2,3 miliarde de euro companiei, sume „probabil pierdute datorită falimentului Wirecard”.

Fondatorul şi fostul preşedinte al consiliului de administraţie al companiei, Markus Braun, fusese deja arestat pentru falsificarea situaţiilor financiare dar a fost eliberat pe cauţiune fiind din nou reţinut miercuri în Munchen, asemenea celorlalţi doi directori. Catalogat drept „un scandal fără paralelă în lumea financiară” de către guvernul german, prăbuşirea fostei favorite a pieţei bursiere a şocat ţara şi plasat executivul într-o poziţie delicată.

Ministrul Finanţelor german Olaf Scholz este o ţintă predilectă a criticilor după publicarea recentă a unui raport care arată că acesta ştia încă din 2019 că Wirecard este investigată de către Autoritatea Federală de Supraveghere Financiară din Germania datorită „suspiciunilor de încălcare a interdicţiei de manipulare a pieţei”.

SURSA: hotnews.ro

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii