Fostul şef al Poliţiei locale, lăsat din braţe de către Primărie. Urmează zile grele în faţa judecătorilor

marți, 12 septembrie 2023, 01:50
2 MIN
 Fostul şef al Poliţiei locale, lăsat din braţe de către Primărie. Urmează zile grele în faţa judecătorilor

Fostul director adjunct al Poliției Locale a fost lăsat din brațe de conducerea Primăriei. Trimis în judecată de DNA, el a cerut municipalității o serie de informații care îi puteau sluji în apărare. Răspunsul primit la cererea sa nu clarifica însă exact ce era mai important. Nici apelul la justiție nu l-a ajutat mai mult.

Acuzat de uzurparea funcției, participație la abuz în serviciu și complicitate la această infracțiune, Georgel Grumeza a fost trimis în judecată în octombrie anul trecut, dosarul aflându-se încă în camera preliminară, la Tribunal. Dosarul DNA vizează construirea mai multor imobile, edificate în ultimii ani după aceeaşi reţetă. Autorizaţia era eliberată de municipalitate pentru un număr de niveluri, iar în timpul lucrărilor, clădirea era supraetajată. Actele de atestare întocmite la finalizarea lucrărilor certificau că etajele suplimentare sunt în regulă. Apartamentele erau ulterior intabulate şi vândute rapid. În unele cazuri, cei implicaţi nici nu aveau atribuţii legale în eliberarea certificatelor de atestare. Conform procurorilor DNA, printre cei care semnau fără a avea atribuții se număra și Grumeza.

Încă din iunie anul trecut, Grumeza a cerut Primăriei detalii cu privire la compartimentele de specialitate cu atribuții în emiterea certificatelor de atestare a edificării și la persoanele cu astfel de atribuții, în perioada ianuarie 2016 – decembrie 2018. Perioada solicitată acoperea practic cea în care fuseseră eliberate cele cinci certificate de edificare vizate de procurorii DNA și care fuseseră emise în perioada iulie 2016 – decembrie 2017. Răspunsul primit de la Primărie era însă inutil. Municipalitatea i-a trimis lui Grumeza adresele trimise între diversele compartimente ale instituției în care se discuta despre solicitarea fostului șef din Poliția Locală și trei dispoziții ale primarului, emise în perioada ianuarie-iunie 2018 prin care erau desemnați diverși funcționari în comisiile de recepție a construcțiilor. Cu privire la persoanele care aveau atribuții de emitere a certificatelor de atestare înainte de 2018 însă, nu se găseau dispoziții emise. Or, pentru Grumeza, tocmai perioada dinainte de 2018 era de interes. Grumeza și-a reiterat cererea către Primărie, dar singurul răspuns primit a fost că a primit deja toate datele disponibile.

În decembrie anul trecut, Grumeza s-a adresat instanței, cerând obligarea Primăriei la emiterea unui răspuns complet, invocând în favoarea lui prevederile legii 544 privind liberul acces la informațiile de interes public. Nici Tribunalul nu i-a dat însă un răspuns mulțumitor. Dimpotrivă, magistrații au apreciat că Grumeza primise un răspuns legal la cererea sa. „Nu se poate reţine că răspunsul pârâtului ar fi fost incomplet, nefiind necesare clarificări, fiind comunicate dispoziţiiile arătate anterior. Răspunsul a fost clar, precis, neechivoc câtă vreme a fost însoţit şi de actele administrative – dispoziţiile”, au precizat judecătorii.

Soluția Tribunalului a fost contestată de Grumeza în fața Curții de Apel. Primul termen de judecată al recursului s-a desfășurat ieri. 

Comentarii