FOTBAL: Arbitraje penibile în Liga I, unde toată lumea urlă! Cine îşi va păstra luciditatea va avea de câştigat

joi, 29 februarie 2024, 02:50
5 MIN
 FOTBAL: Arbitraje penibile în Liga I, unde toată lumea urlă! Cine îşi va păstra luciditatea va avea de câştigat

Liga I de fotbal a luat-o razna! Unul dintre motivele principale e calitatea arbitrajelor, apariţia camerei VAR amplificând, paradoxal, corul celor care se revoltă. În loc să-l subţieze. Firesc până la un punct, de vreme ce este inexplicabil cum de un arbitru care priveşte comod, din fotoliu, o mulţime de reluări nu este în stare să ceară să se tragă corect o paralelă sau o perpendiculară ori să interpreteze faze limpezi.

Acest lucru dă apă la moară conducătorilor din Liga I, toată lumea fiind nemulţumită. Sepsi vrea să nu-l mai vadă la ochi pe Istvan Kovacs după meciul cu U Craiova, clujenii au ieşit şi ei la atac după alte partide, FCSB şi Craiova lui Rotaru la fel. Strigătele publice vin nu numai de la cluburile care vor în cupele europene. Petrolul a urlat la lună după ce accidentarea lui Hanca de către Dawa (FCSB) a fost sancţionată doar cu „galben”, antrenorul FC Voluntari, Dică, s-a plâns puternic după meciul de la Craiova, un alt trehnician, Marius Măldărăşanu a spus că Hermannstadt a fost dezavantajată peste tot, şi cu Oţelul şi cu Dinamo, gălăţeanul Dorinel Munteanu i-a făcut praf pe arbitrii de la partida contra „câinilor”, dinamoviştii spun că Oţelul nu merita penalty şi că arbitrul a rupt meciul contra CFR printr-o decizie luată la 0-0. Iar lista reclamaţiilor e lungă, foarte lungă, îngroşându-se după fiecare rundă.

Poli a fost dezavantajată, dar Grozavu trebuia să-şi strunească nervii

Cu un antrenor mai mult decât impulsiv, Leo Grozavu, Politehnica nu a stat deoparte şi s-a înfipt vârtos în hora contestatarilor. Ce-i drept, faţă de alte perioade Iaşi a avut în 2024 şi argumente. Intrarea ploieşteanului Papp asupra lui Ispas, din etapa a XXVI-a, trebuia sancţionată cu cartonaşul roşu chiar dacă fundaşul lui Poli nu era accidentat, iar golul lui Kabran, din meciul de marţi, cu FC U 1948 Craiova (scor final, 1-1), nu trebuia anulat. Mai mult, ţinând cont de interpretare, reuşita lui Ibrahim, care a deschis scorul pentru olteni, putea fi anulată.

Reacţia lui Grozavu, care a fost eliminat în pauza partidei din Bănie, nu a ajutat însă deloc echipa ieşeană. Inexplicabil, derapajul a apărut într-un moment favorabil Iaşului, care era pe val după ce egalase în prelungiri, la finele unui prim act în care erorile de arbitraj nu au fost flagrante. Iar cum în spaţiul public au apărut şi imagini în care antrenorul îl ia de mână pe arbitrul Feşnic, e foarte posibil ca Grozavu, care e recidivist, să fie fericit dacă va scăpa doar cu o suspendare de două etape. Chiar şi aşa, faptul că antrenorul îşi va lăsa echipa fără şef la importantele meciuri cu Dinamo Bucureşti şi Oţelul Galaţi, din ultimele runde ale sezonului regulat, este nescuzabil. Într-un astfel de campionat, nervii trebuie să fie struniţi, pentru ca echipa să nu sufere, mai ales de „comandantul” oştii. Iar când cuţitul ajunge la os, pentru a nu destabiliza vestiarul, la atac ar trebui să iasă conducătorii, nu antrenorul sau jucătorii, care riscă suspendări.

Politehnica nu a fost mereu ţinta arbitrilor

Mai trebuie precizat că dacă va judeca la rece, Grozavu ar trebui să recunoască faptul că scenariul pe care-l pune pe tapet, că echipa sa e luată la ţintă, nu stă în picioare. Şi că Poli a avut, la rândul ei, parte de numeroase decizii favorabile în acest sezon.

Primul succes de anul trecut, cu Sepsi, a fost bifat după ce covăsnenilor li s-a anulat un gol valabil, după o linie trasată greşit în camera VAR. Apoi, lui CFR i s-a anulat, în Copou, un alt gol care a părut a fi valabil, iar mulţi specialişti au considerat că Ailenei trebuia să rămână eliminat la meciul din tur cu FC U 1948 Craiova.

E drept, Politehnica a avut apoi parte şi de decizii defavorabile, fiind privată de acordarea unor lovituri de la 11 metri în disputele de acasă cu UTA şi Farul Constanţa.

Totuşi, scenariul că Politehnica e luată la ochi ar putea să nu stea în picioare şi dacă luăm în calcul faptul că golul lui Sidibe, de marţi, de la Craiova, marcat spre final de meci, la 1-1, a fost anulat tot din camera VAR, ca urmare a unui henţ greu sesizabil, care ar fi putut fi trecut cu vederea dacă Iaşi era în vizorul „lunetiştilor”.

Riscul generat de teoria conspiraţiei

Pe lângă faptul că a lăsat echipa singură, atitudinea lui Leo Grozavu generează şi alte riscuri. Creează alibiuri jucătorilor. Cel mai bun exemplu este Mihai Bordeianu. Care în loc să fie preocupat de jocul lui, slab în acest an, e preocupat de calitatea arbitrajelor şi e eliminat la Craiova, după faulturi stupide. Mai mult, experimentatul jucător va sta şi în prima rundă din play-out dacă va fi avertizat la Galaţi.

În paranteză fie spus, nu doar Bordeianu a jucat slab la Craiova, ci şi, de pildă, Bouhenna, aspect care ar trebui să dea serios de gândit. În plus, şi evoluţia de ansamblu a echipei ieşene putea fi mai bună în faţa unei trupe rătăcite, slab pregătită, fără cap şi coadă, care putea fi bătută.

La plusuri apar după meciul de la Craiova evoluţiile străinilor aduşi în iarnă, care dau semne de integrare şi încep să închidă gura contestatarilor campaniei de achiziţii. Bettaieb şi Kabran au creat din nimic golul egalizator, într-un moment în care Poli era în genunchi, Allanzinho a avut unele sclipiri, harnicul Saghiri a jucat bine tactic.

Cine se stăpâneşte are de câştigat!

Revenind la subiectul principal, gestionarea nervilor, şi concluzionând, e limpede pentru toată lumea că soarta campionatului va fi dată şi de păstrarea lucidităţii de către actorii din teren, antrenori, jucători. Sigur, pentru mulţi sunt greu de cenzurat trăirile în momente intense. Aceasta ar putea fi însă cheia care ar putea să facă diferenţa într-o competiţie modestă, echilibrată, în care micile detalii vor conta.

Cu picioarele pe pământ, dar şi cu determinare şi bună organizare, Politehnica poate să câştige ambele meciuri rămase din sezonul regulat şi să aibă un parcurs decent în play-out, care să nu mai genereze emoţii legate de retrogradare. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii