Gripa ia amploare la Iaşi: a ajuns la 23 de cazuri. O grădiniță a fost închisă

vineri, 31 ianuarie 2020, 03:00
3 MIN
 Gripa ia amploare la Iaşi: a ajuns la 23 de cazuri. O grădiniță a fost închisă

Și virozele respiratorii câştigă teren: ieri, o grădiniţă a fost închisă.

Numărul cazurilor de gripă din judeţul Iaşi este într-o continuă creştere, în cursul zilei de ieri, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi confirmând că există în total 23 de cazuri. 18 dintre acestea au fost confirmate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) până pe 26 ianuarie, şi alte cinci au fost confirmate de DSP Iaşi în ultimele zile. Dintre acestea şase sunt de tip AH1, nouă de tip AH3 şi încă opt cazuri de tip B.

În acelaşi timp, din cauza virozelor respiratorii, DSP Iaşi a recomandat suspendarea cursurilor timp de două zile de la Grădiniţa nr. 6 din Iaşi, după ce, din cei 71 de copii, 22 au fost diagnosticaţi cu infecţii respiratorii acute şi un singur copil cu o formă uşoară de gripă.

„Deoarece creşterea numărului de îmbolnăviri faţă de nivelul aşteptat (media aritmetică a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare) a fost mai mare de 20% şi au fost detectate mai mult de 10% virusuri aparţinând aceluiaşi subtip, săptămâna 4 a fost caracterizată ca prima săptămână epidemică din acest sezon“, au precizat ieri reprezentanţii CNCSBT într-o informare.

De asemenea, Compartimentul de Epidemiologie a Bolilor Transmisibile din cadrul DSP Iaşi susţine că se înregistrează şi o creştere a numărului de viroze respiratorii. Într-o singură săptămână, în perioada 20 – 26 ianuarie, au fost înregistrate 6.859 de cazuri, cu 772 mai multe comparativ cu săptămâna 13 – 19 ianuarie. Dintre acestea, 177 de cazuri au necesitat internare pentru a primi tratamentul necesar. O uşoară creştere a numărului de cazuri este înregistrată şi la pneumonii, unde au fost raportate 1.500 de cazuri faţă de 1.475 câte au fost raportate în urmă cu două săptămâni, doar 110 având nevoie de spitalizare.

Medicii de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ spun că în Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) au început să apară tot mai multe cazuri de viroze respiratorii şi să fie confirmate chiar şi cazuri de gripă, care sunt direcţionate către Spitalul de Boli Infecţioase. Din 170 de consultaţii pe 24 de ore, foarte multe au fost viroze respiratorii, iar în ultimele zile au fost diagnosticate cu ajutorul testelor rapid câte 2-3 cazuri de gripă pe zi.

„Este o adresabilitate mai mare, plusul este pe viroze respiratorii, unele le direcţionăm la Infecţioase, altele la domiciliu. Copiii ajung la noi din cauza febrei, cu dureri de cap, stare generală influenţată şi tuse seacă. Cazurile care sunt cu disfuncţie respiratorie, cu diverse complicaţii, primesc terapia de primă intenţie şi urmează să fie văzute şi de medicii infecţionişti“, a precizat dr. Tamara Roşu, medic-şef UPU şi purtător de cuvânt al Spitalului de Copii.

Peste 3.600 de cazuri de gripă în toată ţara

Dozele de vaccin antigripal administrate gratuit sunt pe final la Iaşi, momentan mai există disponibile în cabinetele medicilor de familie doar aproximativ 2.000 de doze.

„Referitor la campania de vaccinare antigripală, conform ultimelor date centralizate, din luna octombrie şi până în prezent s-au vaccinat 91.699 de persoane din judeţul Iaşi. În total pentru judeţul Iaşi s-au repartizat 93.920 de doze“, au precizat reprezentanţii DSP Iaşi.

Majoritatea dozelor au fost administrate persoanelor peste 65 de ani, adică 46.332 de doze, dar şi altor 35.110 de persoane cu boli cronice, restul fiind administrate medicilor şi altor categorii de personal – 8.159 de doze, 1.770 pentru copii şi bătrâni instituţionalizaţi, 120 pentru gravide şi 208 pentru copii cu vârste între 6 luni şi 5 ani.

La nivelul întregii ţări au fost raportate până pe 26 ianuarie 3.645 de cazuri de gripă clinică, în creştere cu 7% comparativ cu săptămâna trecută.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii